Descoperire majoră: nivelul oceanelor are un nou dușman

Ghețarul Petermann
Ghețarul Petermann
9 mai 2023, 19:03

Este vorba despre Petermann, un ghețar din nord-vestul Groenlandei, care, conform ultimelor cercetări, interacționează cu mareele oceanului. Oamenii de știință au observat că linia de împământare a ghețarului, adică zona în care calota de gheață începe să se extindă în partea de sus a oceanului, se poate schimba semnificativ pe măsură ce mareele apar și se retrag în fiecare zi.

Enrico Ciracì, autorul principal al studiului și om de știință la UCI, explică: „Linia de împământare a lui Petermann migrează între 2 și 6 kilometri (1,2 până la 3,7 mile) pe măsură ce mareele vin și ies”.

Așa apare o altă sursă majoră de topire, care ar putea accelera creșterea nivelului mării. Este o constatare importantă, dat fiind că opinia tradițională a experților era că linia de împământare nu a migrat odată cu mareele.

Studiul dă naștere multor îngrijorări cu privire la perspectiva creșterii nivelului mării, care amenință coastele din întreaga lume. Topirea gheții din Groenlanda este cel mai mare contributor la creșterea nivelului mării, potrivit NASA, iar fenomenul s-a accelerat în ultimii ani. Numai că previziunile actuale nu țin cont de această nouă descoperire a cercetătorilor de la Universitatea din California, Irvine și Jet Propulsion Laboratory al NASA.

Co-autorul studiului, Eric Rignot, profesor la UCI și cercetător JPL NASA, a declarat: „Aceste interacțiuni gheață-ocean fac ghețarii mai sensibili la încălzirea oceanelor. Aceste dinamici nu sunt incluse în modele și, dacă ar fi să le includem, ar ridica previziunile privind creșterea nivelului mării cu până la 200%, nu doar pentru Petermann, ci și pentru toți ghețarii care se termină în ocean, ceea ce înseamnă cea mai mare parte a nordului Groenlandei și toată Antarctica”.

Între 2016 și 2022, ciclurile de maree mai calde au topit o gaură de 670 de picioare înălțime în partea inferioară a ghețarului de-a lungul liniei de împământare, suficient de mare încât două Statui ale Libertății să poată fi stivuite una peste alta în interior.

Fenomenul s-ar putea agrava în următoarele decenii, odată cu creșterea temperaturii oceanelor. CNN a raportat recent că temperaturile de la suprafața mării au fost cele mai ridicate înregistrate în această primăvară, o creștere care i-a alarmat pe oamenii de știință.

Sursa: CNN

Arina Delcea

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite