Descoperire în adâncuri: Melcul cu armură de fier sau pangolinul de mare, o nouă specie cu o adaptare specială

Melc auriu cu armură de fier. foto: Dr Chong Chen/IUCN via theguardian.com
Melc auriu cu armură de fier. foto: Dr Chong Chen/IUCN via theguardian.com
4 august 2022, 17:04

Pare ca un cavaler blindat târându-se pe fundul adâncului mării”, spune, pentru The Guardian, Julia Sigwart, biolog la Institutul de Cercetare Senckenberg din Frankfurt și unul dintre singurii oameni care au văzut un melc auriu viu cu picioare solzoase (Chrysomallon squamiferum), cunoscut și ca pangolinul de mare.

Habitatul melcilor este extrem. Ei trăiesc la câțiva kilometri sub suprafața oceanului pe gurile hidrotermale arzătoare, care sunt scăldate în substanțe chimice toxice și pot atinge temperaturi de peste 300C (572F).

Întregul corp și stilul de viață al melcilor se învârte în jurul bacteriilor care cresc într-o pungă specială din gâtul lor, care transformă substanțele chimice care se revarsă prin orificii de ventilație în energie și, astfel, furnizează toată hrana melcilor.

Pentru a-și menține microbii bine hrăniți, melcii cu picioare solzoase au dezvoltat branhii enorme pentru a absorbi oxigenul și substanțele chimice din apa de mare, apoi le-au livrat prin fluxul lor sanguin și o inimă foarte mare. O inimă umană de proporții echivalente ar avea dimensiunea capului nostru.

În 2019, oamenii de știință au descoperit că solzii de pe piciorul melcilor nu sunt pentru a proteja împotriva atacului prădător, ci pentru a evita o amenințare toxică care vine din interior. Bacteriile ascunse în gâtul unui melc cu picioare solzoase eliberează sulf ca produs rezidual, care este mortal pentru melci (este un ingredient activ obișnuit în peletele care ucid melcii).

Structura internă a solzilor lor acționează ca țevi de evacuare minuscule, atrăgând sulful periculos din țesuturile moi ale melcilor și depunându-l în exterior ca un compus inofensiv pe bază de fier.

Chiar dacă au dezvoltat multe adaptări ciudate pe orificii de ventilație, pentru a supraviețui, melcii cu picioare solzoase nu s-au bazat pe oameni care să manifeste interes pentru habitatul lor. Toate cele trei situri în care locuiesc – o suprafață de mai puțin de 0,025 km pătrați (0,01 mile pătrate), care împreună s-ar încadra în Piața Sf. Petru din Vatican – sunt potențiale ținte pentru minerit de adâncime.

Firmele miniere caută aurul, argintul și alte metale prețioase sau rare depuse în pereții stâncoși ai coșurilor de fum negre. Dacă zonele lor mici de habitat sunt deteriorate sau distruse, melcii cu picioare solzoase ar dispărrea în curând.

Specie pe cale de dispariție

De aceea, Sigwart și echipa ei s-au apucat să evalueze starea acestor animale rare și, în cele din urmă, au adăugat melcul cu picioare solzoase pe lista roșie a Uniunii Internaționale pentru Conservarea Naturii (IUCN) ca specie pe cale de dispariție.

„Este un instrument de comunicare incredibil de puternic”, spune ea. „Când spui că o specie este pe cale de dispariție, toată lumea înțelege asta.”

Melcul cu picioare solzoase a fost prima specie din lume care a fost listată ca fiind amenințată din cauza exploatării miniere de adâncime, dar acum există multe moluște de adâncime pe care experții le-au evaluat și adăugate la lista globală pe cale de dispariție.

Pentru Sigwart, aceste moluște neobișnuite ilustrează în mod strălucit modul în care evoluția înseamnă a fi suficient de bun pentru a se descurca. „Ne arată căile ciudate și întortocheate pe care le poate lua viața pentru a se adapta și a supraviețui”, spune ea.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite