Descoperire remarcabilă lângă Ploiești: Trei morminte de acum 5.000 de ani, scoase la lumină de arheologi

16 august 2022, 19:57

Arheologii Muzeului de Istorie și Arheologie Prahova lucrează de zor la Blejoi, unde au fost descoperite mormintele. Două dintre acestea erau suprapuse. Iar într-unul au găsit un inel de buclă din aur.

Alin Frânculeasa, arheolog la Muzeul de Istorie și Arheologie Prahova: „Am găsit trei morminte, între care două sunt foarte interesante: un mormânt de copil, bebeluș care avea o piesă de aur, un cercel de buclă, și încă unul sub el, cu doi indivizi. Acum 5.000 de ani, această zona era un fel de câmp al morților, apoi a devenit teren bun de agricultură, acum se transformă în zone industriale”.

Pentru a salva cât mai mult din relicve, arheologii lucrează cu pensule fine și îndepărtează cu mare atenție fiecare milimetru de pământ.

Alin Anton, arheolog Muzeul de Istorie și Arheologie Prahova: „Suntem deja pe acest mormânt de două zile. Ne-a arătat câteva surprize, acest individ a fost reînhumat, poate pentru a introduce acest copil, și ne-a uimit și acest vas care este într-o stare destul de precară”.

Săpăturile vor continua, mai ales că zona e cunoscută pentru vestigiile istorice.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă