Descoperire arheologică. Vestigii milenare, găsite în Neamț

Vestigii milenare, scoase la lumină în județul Neamț. Arheologii au descoperit artefacte cu o vechime de peste 6000 de ani, care confirmă prezența în zona subcarpatică a reprezentanților "civilizației Cucuteni". Situl, cunoscut de la începutul anilor 2000, este amplasat în zona a ceea ce experții consideră, cele mai vechi mine de sare din lume.

26 August 2020, 21:06 (actualizat 26 August 2020, 21:08) Știrile TVR |
Vestigii de 8000 de ani descoperite în Neamț
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

La marginea unui lan de porumb din localitatea Topolița, la doar câțiva kilometriu de Târgu Neamț, se află unul dintre cele mai importante situri arheologice din ultimii 30 de ani.

Chiar dacă șantierul a început în urmă cu 20 de ani, săpăturile de amploare au fost declanșate recent, cu ajutorul unei echipe din Germania. Iar suprizele nu au întârziat. Arheologii au scos la lumina câteva artefacte foarte valoroase.

Piesele descoperite se încadrează în ceea ce specialiștii numesc " Cultura Neolitică Cucuteni".

Sãpãturile din această vară au permis descoperirea unei locuințe cu o vechime de aproximativ 6500 de ani .

Ruinele din lut ars indică existența unei construcții de formă dreptunghiulară, cu o suprafață de aproximativ 16 mp. Remarcabil este faptul că în perimetrul locuinței au fost descoperite mai multe obiecte specifice perioadei, dintre care cele mai interesante sunt statuetele de lut ars, înfățișând personaje feminine care reprezintă divinități preistorice.

Situl atestă, încă odată, că zona a fost intens populată.

Vestigiile Culturii Cucuteni sunt concentrate în jurul exploatărilor de sare, unele dintre ele active și acum, după 8000 de ani.

 

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 6°C 3°C
IASI 4°C 4°C
CLUJ 4°C 5°C
CONSTANTA 7°C 6°C
CRAIOVA 5°C 2°C
BRASOV 5°C 5°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI