Brățări de aur vechi de 3000 de ani, găsite într-o pădure din Gorj

Descoperire de senzație într-o pădure din Gorj! Un tânăr pasionat de arheologie a găsit un mănunchi de brățări vechi de peste 3000 de ani. Obiectele, care sunt încadrate în categoria tezaur, au fost descoperite în localitatea Prigoria. Bijuteriile au fost predate Muzeului Județean Gorj, iar după evaluare tânărul va primi o sumă importantă de bani.

08 Martie 2023, 13:59 (actualizat 08 Martie 2023, 16:36) Știrile TVR |

Gabriel este pasionat de arheologie și de 4 ani cutreieră pădurile și câmpurile în lung și-n lat. Anul trecut a găsit o mască de pe vremea românilor, unică în România, iar acum, în pădurea din Prigoria, a descoperit mai multe brățări din aur, care cântăresc peste 130 de grame. Gabriel a știut imediat că are în față piese valoroase.

Gabriel Betej: Am o carte, ”Aurul și argintul antic al României” și am găsit modele similare acolo și sunt datate la 1.200 înainte de Hristos. Mă bucur foarte mult că le-am găsit că așa ajung la muzeu și pot fi admirate de cât mai mulți oameni.

MAI MULTE BRĂȚĂRI DE AUR, VECHI DE 3000 DE ANI, GĂSITE ÎNTR-O PĂDURE

Arheologii vor face săpături în zonă să vădă dacă mai există astfel de vestigii.

Pompiliu Ciolacu, director, Direcția de Cultură Gorj: Poate acum cu ocazia această datorită pasiunii lui reușim să descoperim un alt monument.

Podoabele găsite cu ajutorul detectorului de metale au fost predate Muzeului Județean Gorj, unde vor fi verificate de experți, după care vor fi expuse.

Dumitru Hortopan, director Muzeul Județean Gorj: E vorba de o descoperire excepțională de tezaur, e vorba despre prima epoca a fierului, fiind din perioada timpurie a hastatului, în Gorj e o descoperire unicat.

Conform legii, cel care găsește un obiect de tezaur, primește aproape jumătate din valoarea lui. După ce brățările vor fi expertizate și evaluate, se va stabili ce sumă îi revine tânărului.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN CRAWL
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 27°C 28°C
IASI 27°C 28°C
CLUJ 25°C 26°C
CONSTANTA 22°C 22°C
CRAIOVA 24°C 26°C
BRASOV 23°C 24°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI