Zeci de tone de deșeuri confiscate și amenzi uriașe aplicate după un control la centrele de colectare a fierului vechi și de dezmembrări auto din apropierea Capitalei

25 august 2022, 11:07

În Bolintin Vale, nu departe de Capitală, comisarii Gărzii de Mediu, polițiștii și jandarmii au găsit un centru de colectare a deșeurilor care funcționa în ilegalitate.

Echipele de control au găsit în incintă 40-50 de tone de deșeuri feroase și neferoase.

În ultimii 4 ani, comisarii Gărzii de Mediu au făcut aici controale de 3 ori. S-au dat amenzi, dar nimic nu s-a schimbat.

Și de această dată, curtea era plină cu tone de materiale destinate reciclării. Dar comisarii au constatat că deșeurile erau incinerate fără ca proprietarii centrului să aibă autorizațiile necesare.

Șeful Gărzii Naționale de Mediu spune că pentru aplicarea eficientă a legii este nevoie de un corp de control mai numeros și mai puternic.

La sfârșitul acțiunii, ministru Barna a declarat că persoanele care s-au specializat în activităţi ilegale în domeniul deşeurilor trebuie să intre pe calea legalităţii şi să-şi autorizeze activitatea iar pentru arderea deşeurilor se va deschide dosar penal, pedeapsa fiind între 3 şi 5 ani, a declarat, joi, ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Barna Tanczos, în timpul unei acţiuni de control derulată de către autorităţi în zona Bolintin Vale.

În momentul de față, toată activitatea economică din zonă se desfășoară fără autorizație. Deșeurile vor fi confiscate. Vom continua și în celelalte județe din țară. Este nevoie de astfel de activități de forță, pentru a opri arderea ilegală a deșeurilor.

Până acum, au fost deschise peste 50 de dosare penale și am dat amenzi de peste 3,5 milioane de lei, la persoane fizice și juridice.

Activitatea Gărzii de Mediu este susținută de Poliție, procuratură, instanțe de judecată. Trebuie duse până la capăt toate procesele.

Pentru aceste activități, există forme legale pentru desfășurarea lor.

Toate cantitățile de deșeuri ilegale vor fi confiscate. Am găsit urme de arderi. Se vor deschide dosare penale și vom da amenzi.

Sper ca cei care s-au specializat pe aceste activități să treacă în legalitate.

„Nu există formă legală pentru aceste activităţi. Am venit, am constatat acest lucru, cantităţile vor fi confiscate şi recomand încă o dată persoanelor care s-au specializat în această activitate (colectare deşeuri fier vechi, n.r.) să obţină formele legale şi să desfăşoare activitate în mod legal. Pentru arderea deşeurilor se va deschide dosar penal, iar pedeapsa este între 3 şi 5 ani. Se vor confisca materialele şi va fi un prejudiciu pentru acea persoană fără doar şi poate. Se vor aplica amenzile de rigoare pentru activitate ilegală pe partea economică şi sper ca cei care s-au specializat în aceste activităţi să intre pe calea legalităţii şi să-şi autorizeze activitatea. Pot să se intereseze la vecinul care a făcut aceste demersuri…

Trebuie să scoată autorizaţie pentru locaţie, trebuie să aibă terenul în proprietate sau în chirie, trebuie să autorizeze platforma, trebuie să betoneze etc. Sunt condiţiile legale pe care vecinii le au şi unde am văzut că există forme, deja, într-o anumită măsură. Sunt zeci de mii de kilograme de deşeuri arse ilegal aici. Se va cântări toată cantitatea în momentul confiscării şi va intra într-un circuit de valorificare legală”, a declarat ministrul.

În urma controalelor, autoritățile au confiscat 70 de tone de deșeuri. Au verificat 15 spații de depozitare a deșeurilor feroase și neferoase și au fost date sancțiuni de peste 400.000 de lei.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite