Descinderi ale DNA la Primăria Iași și la alte 10 adrese. Mihai Chirica: Nu am nicio calitate în dosar

10 iunie 2021, 10:00

Descinderile, la sediul primăriei, dar și la alte 10 adrese, se fac într-un dosar de corupție, privind fapte comise în urmă cu doi ani. Ancheta vizează un schimb de terenuri între primărie și o societate comercială. Mai exact, un teren de 1281 de metri pătrați din zona Eternitate aflat lângă cimitir ar fi fost obiectul unui schimb cu o suprafață de 3300 de metri pătrați din zona Cicoarei. Doar că schimbul s-ar fi făcut în defavoarea primăriei, bănuiesc anchetatorii.

În locul unui teren fără cale de acces lipit de cimitirul Eternitatea firma a doi oameni de afaceri ar fi primit o suprafață mult mai mare într-o zonă aflată în dezvoltare, cu infrastructură și utilități. Schimbul de terenuri ar fi fost luat în discuție de patru ori în Consiliul Local până când, în cele din urmă, a fost votat. Tot pe surse se vorbește despre o presiune pusă pe anumiți consilieri locali ca să voteze acest schimb. Situația, susține Chirica, a fost reclamată la DNA de către un consilier local. Primarului susține că nu are nicio calitate în acest dosar și nicio emoție în ceea ce privește ancheta.

Mihai Chirica este inculpat într-un alt dosar instrumentat de DIICOT, ce vizează o asociere a primăriei cu o societate comercială ce ar fi fost făcută în defavoarea instituției publice.

ACTUALIZARE: Primarul municipiului Iaşi, Mihai Chirica, a declarat că nu are nicio calitate în dosarul de corupţie instrumentat de Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) în care joi dimineaţă s-au derulat percheziţii la sediul primăriei.

Chirica a afirmat că aceste percheziţii sunt „absolut legale” şi că ancheta procurorilor anticorupţie ar fi fost declanşată ca urmare a unei plângeri venite din partea unui membru al Partidului Naţional Liberal, fost consilier local, cu privire la un schimb de teren care a avut ca scop extinderea unui cimitir.

„Este o acţiune pe care o face DNA Bucureşti privind ridicarea unor documente legate de perioada 2005- 2018, o acţiune absolut legală, care s-a întâmplat din timpul pandemiei. Au cerut nişte documente. Acum au venit să îşi întregească portofoliul de documente pe care le solicită. Sigur că da, sunt primarul în funcţie. Trebuie să le acord tot sprijinul pentru ca lucrurile să meargă aşa cum scrie la lege. Nu am nicio calitate şi nici foarte multe detalii. Sunt hotărâri legate de inventarierile din 2005. Probabil este legat, din ce am putut să remarc, şi de terenul care a făcut obiectul schimbului de lângă Cimitirul Eternitate şi care, se pare, a fost o reclamaţie din interiorul PNL, a unui consilier la vremea respectivă faţă de colegii săi”, a afirmat Chirica.

El a precizat că percheziţiile au vizat birourile angajaţilor de la Serviciul Patrimoniu şi de la Serviciul Cadastru.

„Cine a greşit va plăti. (…) Eu personal nu am nicio emoţie”, a adăugat primarul Iaşiului.

_____________________________________________________________________________________

Surse judiciare susțin pentru Agerpres că una dintre percheziţii se desfăşoară la sediul Primăriei Iaşi.

Anchetatorii au ajuns la sediul Primăriei ieşene înainte ca edilul Mihai Chirica să vină la serviciu, acesta sosind în instituţie cu puţin timp înainte de ora 9.00.

DNA precizează într-un comunicat că procurorii de la Secţia de combatere a infracţiunilor asimilate celor de corupţie efectuează cercetări într-o cauză penală ce vizează suspiciuni privind săvârşirea, în cursul anului 2019, a unor infracţiuni de corupţie şi asimilate celor de corupţie.

„Joi, ca urmare a obţinerii autorizărilor legale de la instanţa competentă, sunt efectuate percheziţii domiciliare în 11 locaţii situate pe raza judeţului Iaşi, din care una este sediul unei instituţii publice, restul reprezentând domiciliile unor persoane fizice şi sediile unor societăţi comerciale”, se precizează în comunicat.

În cauză, spune sursa citată, procurorii beneficiază de sprijin de specialitate din partea Brigăzii Speciale de Intervenţie a Jandarmeriei.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă