Der Spiegel: Comandantul suprem al Forțelor NATO în Europa vrea mai multe trupe în România și Bulgaria

Comandantul suprem al forţelor NATO în Europa Tod Wolters
Comandantul suprem al forţelor NATO în Europa Tod Wolters
18 decembrie 2021, 19:55

Publicaţia a precizat că sugestia lui Tod Wolters ar presupune extinderea misiunii ‘Prezenţa avansată sporită’ a Alianţei Nord-Atlantice, în cadrul căreia sunt desfăşurate forţe militare în statele baltice şi în estul Poloniei.

Reuters menţionează că Der Spiegel nu îl citează direct pe general, dar susţine că are „informaţii” conform căror Tod Wolters „a cerut o întărire a trupelor la graniţa de Est” a NATO în cadrul unei videoconferinţe cu liderii militari ai „statelor partenere”.

Conform relatării Der Spiegel, planul ar presupune de fapt extinderea prezenţei NATO în România şi Bulgaria prin intermediul misiunii ‘Prezenţa avansată sporită’.

NATO a refuzat să comenteze relatarea din revista germană.

Reuters aminteşte că atât România, cât şi Bulgaria au cerut o extindere a prezenţei Alianţei pe teritoriul lor.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat vineri că Alianţa „va evalua constant nevoia de noi ajustări ale poziţiei şi prezenţei noastre, inclusiv în sud-estul regiunii, deoarece trebuie să ne asigurăm că ne putem proteja şi apăra întotdeauna aliaţii împotriva oricărei ameninţări”.

Dezvoltarea militară a Rusiei în apropiere de Ucraina a amplificat tensiunile dintre Moscova şi NATO, iar Alianţa a cerut Rusiei să nu invadeze statul vecin, fostă republică sovietică.

Rusia respinge acuzaţiile că ar plănui o invazie şi susţine că răspunde la ceea ce consideră a fi ameninţări la adresa propriei securităţi din cauza relaţiilor tot mai strânse ale Ucrainei cu NATO şi a aspiraţiilor Kievului de a adera la Alianţă.

Moscova a transmis vineri că vrea o garanţie obligatorie din punct de vedere juridic din partea NATO că va renunţa la orice activitate în Ucraina şi în general în estul Europei.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite