Deputatul USR Dan Barna, despre lucrările de pe Canalul Bâstroe: Încă o bâlbâială a acestei guvernări care reuşeşte să fie cu 2, 3, 5 zile în urma ştirilor

Dan Barna
Dan Barna
20 februarie 2023, 16:58

„Sunt două aspecte şi două chei în care trebuie privit acest subiect. Pe de o parte, vedem un subiect care de vreo 10-15 ani este într-o discuţie tehnică la nivel european între România şi Ucraina legat de reglementarea Canalului Bâstroe şi a frontierei din acea zonă şi este surprinzător faptul că vedem că premierul României spune că am invitat acum ambasadorul şi o să încercăm să lămurim ce se întâmplă acolo. Avem un subiect pe agenda publică, un subiect tehnic de lungă durată în relaţiile României cu Ucraina despre care nu avem încă fapte. Încă o bâlbâială a acestei guvernări care reuşeşte să fie cu 2, 3, 5 zile în urma ştirilor. Din această perspectivă, mă aştept să vedem în primul rând faptele, ceea ce se întâmplă concret acolo”, a afirmat Barna la Parlament.

Citește și Ambasadorul Ucrainei, convocat la MAE. România vrea să verifice lucrările la canalul Bâstroe. Ciucă: Orice excede lucrărilor de întreţinere va fi clarificat între România şi Ucraina şi va fi sesizată CE

El a menţionat că la graniţa României este un război şi există manipulări şi dezinformări.

„Cea de-a doua cheie vine din această perspectivă: suntem în război, la graniţa noastră se desfăşoară un război şi nu trebuie să fie o mirare pentru nimeni că asistăm la manipulări şi dezinformări foarte bine construite. Faptul că acest subiect, de la care încă nu avem încă datele concrete, clare, a urcat foarte sus în agenda publică arată un interes major al Rusiei de a slăbi solidaritatea României faţă de cetăţenii ucraineni, care în momentul de faţă trec prin tragedia pe care o vedem în fiecare zi. Mesajul pe care îl transmit către toţi românii este să nu plece pe această fentă, care nu încearcă decât să aducă învrăjbire şi suferinţă, pentru că acolo discutăm despre nişte elemente tehnice, de nişte poziţii pe care România le-a exprimat, nişte rapoarte pe care Guvernul României le-a trimis la Comisia Europeană legat de ce se întâmplă în Delta Dunării şi de impactul unor proiecte de acolo, cum este cel pe Canalul Bâstroe. Deci, este o componentă de dezinformare, în egală măsură, şi de aceea citiţi cu atenţie şi nu plecaţi pe fentă”, a spus Barna.

Întrebat în legătură cu faptul că autorităţile caută soluţii abia la o săptămână de când au apărut informaţiile legate de aceste lucrări de pe Canalul Bâstroe, Barna a menţionat: „Din nou, este un Guvern depăşit de ceea ce se întâmplă în fiecare zi, aceasta este realitatea foarte evidentă”.

„La fel cum s-a întâmplat cu reacţia faţă de Moldova şi de comunicatul preşedintei Maia Sandu, la fel vedem şi pe acest subiect o năuceală a acestui Guvern”, a adăugat Dan Barna.

MAE a solicitat Ucrainei stoparea lucrărilor de dragaj în cazul în care nu au ca scop exclusiv întreţinerea căii de navigaţie. Ambasadorul Ucrainei la Bucureşti, Ihor Prokopchuk, a fost invitat, din dispoziţia ministrului Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, luni, la sediul MAE, pentru o discuţie cu secretarul de stat pentru Afaceri Strategice, Iulian Fota, context în care partea română a reiterat solicitarea „stopării imediate a tuturor lucrărilor de dragaj în cazul în care acestea nu au ca scop exclusiv întreţinerea căii de navigaţie”.

Preşedintele PNL, premierul Nicolae Ciucă, a declarat luni că „orice excedere” de la lucrări de întreţinere pe canalul Bâstroe va fi clarificată între România şi Ucraina şi că în acest caz va fi sesizată Comisia Europeană.

La rândul său, preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a afirmat că România nu permite sub nicio formă distrugerea Deltei Dunării iar lucrările de pe Canalul Bâstroe trebuie să înceteze.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite