Deputaţii au votat eliminarea supraccizei la carburanți. Legea merge la promulgare

Din ianuarie anul viitor scăpăm de supraacciza la carburanți. Deputații au eliminat suprataxarea benzinei și motorinei cu 7 eurocenți pe litru. Măsura pune România într-o situație de risc în fața Comisiei de la Bruxelles. Prin renunțarea la suprataxare, acciza coboară sub nivelul minim permis de legislația europeană. Iar economiștii văd o singură soluție pentru evitarea sancțiunilor: majorarea accizelor.

04 Decembrie 2019, 12:40 (actualizat 04 Decembrie 2019, 19:20) |
Eliminarea supraaccizei, o decizie controversată
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

Deputații au votat cu largă majoritate eliminarea supraaccizei de 32 de bani la litrul de carburant. Asta deși Guvernul le-a atras atenția că România riscă amenzi din partea Comisiei Europene.

Parlamentarii sunt avertizați că nivelul accizelor coboară prea mult, sub pragul minim admis de legislația europeană. Calculele specialiștilor în fiscalitate arată că accizele scad ușor sub nivelul acceptat de autoritățile europene.

Dacă legea se va aplica în forma actuală, economiștii sunt de părere că Guvernul va fi obligat să crească accizele anul viitor.

Pentru a intra în vigoare la începutul anului viitor, legea care elimina supraacciza la carburanți trebuie să fie mai întâi promulgată de președintele Klaus Iohannis.

................................................................................................

Deputații au adoptat proiectul de lege cu 280 de voturi „pentru”, un vot „împotrivă” și două abțineri.

„PNL și-a respectat promisiunea iar astăzi românii au câștigat. Le mulțumesc celor peste 20.000 de inițiatori ai acestui proiect, pentru că am adunat peste 20.000 de semnături pentru susținerea proiectului. Din ianuarie românii vor avea benzină și motorină mai ieftină la pompă”, a declarat deputatul PNL Robert Sighiartău, după vot.

Propunerea legislativă vizează modificarea Codului Fiscal prin eliminarea, de la 1 ianuarie 2020, a supraaccizei la carburanți și a supraimpozitării contractelor part-time. Camera Deputaților este for decizional pentru inițiativa legislativă.

"Având în vedere toate efectele negative generate de acciza majorată pentru carburanți și de supra-impozitarea contractelor de muncă cu timp parțial (prin modalitatea de determinare a bazei de calcul pentru contribuțiile sociale și a contribuțiilor de asigurări de sănătate), propunem următoarele măsuri:

- Diminuarea accizei la carburanți, la nivelul anterior majorării operate în a doua parte a anului 2017;

- Eliminarea supra-impozitării contractelor de muncă cu timp parțial și aplicarea unei baze de calcul pentru contribuțiile sociale și a contribuțiilor de asigurări sociale de sănătate în funcție de salariul realizat și nu în funcție de salariul de bază minim brut pe țară, care ține de o decizie discreționară a Guvernului", arată expunerea de motive a actului normativ.

Proiectul de Lege pentru modificarea Legii nr.227/2015 privind Codul fiscal a fost adoptat de Camera Deputaților în calitate de for decizional, astfel că inițiativa va ajunge la președinte pentru promulgare.

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI -1°C -1°C
IASI -7°C -4°C
CLUJ -7°C -4°C
CONSTANTA 0°C -1°C
CRAIOVA -1°C 1°C
BRASOV -6°C -5°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI