Moţiunea simplă împotriva ministrului Sănătăţii a fost dezbătută în Parlament. Alexandru Rafila a răspuns tranşant şi a catalogat-o drept o serie de minciuni

Acuzaţii dure la adresa ministrului Sănătății în plenul Camerei Deputaţilor. A fost dezbătută moţiunea simplă depusă de USR şi Forţa Dreptei împotriva lui Alexandru Rafila. Ministrul Sănătăţii este acuzat că lasă România fără spitale, că este reponsabil de eşecul planului pentru combatarea cancerului şi i se cere demisia. Rafila a răspuns tranşant şi a catalogat moţiunea drept o serie de minciuni, calomnii şi dezinformări repetate.

18 Septembrie 2023, 07:57 (actualizat 18 Septembrie 2023, 21:12) Știrile TVR |

ACTUALIZARE Moțiunea simplă a fost prezentată și discutată în Parlament.

Rareș Tudor Pop, USR: Pe hârtie avem un min sănătății decorat în 2 rânduri cu ordin sanitar grad calaver și ulterior în grad de ofițer. În realitate avem un politruc puturos la sănătate, un impostor, incompetent și turist de lux în țări exotice. În peste 2 ani la minister competenețele medicale ale lui Rafila s-au evaporat pas cu pas sub mantia politică a nepăsării criminale și sub protecția lui Ciolacu și Iohannis.

Florin Buicu, deputat PSD: Românii trebuie să știe că această moțiune depusă de USR care prin reprezentantul său de seamă Voiculescu, Ghinea sunt cei care au făcut PNRR în sandale, fără dezbateri fără că Parlamentul să cunoască acest program, românii trebuie să știe că acești domni sub conducerea de tristă amintire Orban-Cîțu, au trecut consultață de 200 mililoane de euro și acum îl acuză pe Rafila care a redus aceste sume din consultanță.

Adrian Axinia, deputat AUR: Mor oameni pentru că pe Salvări sunt pompieri nu doctori, mor oameni pentru că fără niciun semn din partea subsecretarului de stat, devenit împărat, nimic nu mișcă, păstrați sistemul sanitar baronizat de PSD și PNL și asta e vizibil mereu când avem crize generate de tragedii în spitale românești.

Zakarias Zoltan, deputat UDMR: Domnul ministru are probleme de comunicare privind elemente concrete ale unor teme importante, dar apar și dubii asupra capacității de management al acestui sistem vast, cu probleme multiple de importață vitală. Criticile de azi ar trebui să fie îndemn la adresa ministrului spre reflectare, pentru schimbare de atitudine în transparență, comunicare și deschidere.

Vetuța Stănescu, deputat PNL: Vă solicit să nu votați această moțiune. Este o capcană politică întinsă chiar de cei care au avut implicare directă în sănătate și în construire PNRE, pe care acum nu îl mai văd așa bun cum îl prezentau.

Alexandru Rafila, ministrul Sănătăţii: Guvernul României nu renunță la niciun proiect inclus inițial în PNRR. Este esențial să știți: construcția de unități spitalicești noi nu s-a blocat, contractele nu s-au reziliat și nu se vor rezilia. Toate spitalele se vor construi. E trist pentru democrație să vezi populismul deșănțat în acțiune.

***

ACTUALIZARE A început dezbaterea moţiunii simple împotriva ministrului Sănătăţii, Alexandru Rafila. Şedinţa este condusă de preşedintele interimar al Camerei Deputaţilor, Alfred Simonis. Textul moţiunii este citit de deputatul USR Tudor Pop.

Cei 56 de semnatari declară că există multe motive pentru depunerea acestei moțiuni, începând cu "incapacitatea lui Alexandru Rafila de a gestiona Planul Național de Redresare și Reziliență, acest mare proiect de țară, fie că vorbim de reforme, fie că vorbim de investiții".

În ceea ce privește investițiile ei susțin că toate proiectele din zona prespitaliceasca, prinse în PNRR, sunt în întârziere: caravanele medicale mobile, dotarea cabinetelor medicilor de familie și a ambulatoriilor, precum și centrele de îngrijire a vârstnicilor. Reamintim că săptămâna trecută guvernul român a anunțat Comisia Europeană că renunță la cele 740 de milioane de euro pentru modernizarea sau construirea a șase spitale.

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a promis că proiectele totuși merg mai departe, însă cu bani împrumutați.

Moțiunea va fi dezbătută astăzi și votată miercuri.

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN CRAWL
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 34°C 32°C
IASI 31°C 31°C
CLUJ 31°C 27°C
CONSTANTA 26°C 25°C
CRAIOVA 34°C 32°C
BRASOV 32°C 30°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI