Deputații europeni, apel pentru transparență în producerea de vaccinuri și pentru achiziţii comune între statele membre UE

Deputaţii europeni şi-au exprimat preocuparea în legătură cu reducerea ratei vaccinării în Europa şi au făcut apel la o mai mare transparenţă în producerea de vaccinuri, pentru restabilirea încrederii europenilor, relatează AFP, citată de Agerpres.

19 Aprilie 2018, 16:43 (actualizat 19 Aprilie 2018, 16:57) |
Vaccin / FOTO: MIHAI POZIUMSCHI / AGERPRES FOTO, foto.agerpres.ro

''Reticenţa crescândă şi din ce în ce mai răspândită este preocupantă şi au existat deja consecinţe, precum epidemiile de rujeolă, care ar fi putut fi evitate în unele ţări'', au subliniat într-o rezoluţie eurodeputaţii reuniţi la Strasbourg.

De la începutul lui 2016, 57 de decese survenite din cauza rujeolei au fost semnalate în Uniunea Europenă, majoritatea în România, Italia, Grecia şi Germania.

Deputaţii europeni subliniază că prin vaccinare pot fi salvate 2,5 milioane de vieți anual, în lume. Totodată, s-ar reduce rezistenţa la tratamentele cu antibiotice.

''O mai mare transparenţă în producerea şi evaluarea vaccinurilor şi a adjuvanţilor lor, în finanţarea programelor de cercetări independente şi privind potenţiale efecte secundare ale vaccinurilor va contribui la restabilirea încrederii în vaccinare'', subliniază parlamentarii.

Pe lângă o mai bună armonizare a calendarului de vaccinare pe cuprinsul Uniunii Europene, eurodeputaţii mai propun ''deschiderea unui dialog ştiinţific şi factual cu societatea civilă, în scopul de a combate informaţiile nesigure, înşelătoare şi neştiinţifice referitoare la vaccinare''.

Parlamentul European le-a cerut totodată statelor membre să facă achiziţii comune de doze de vaccinuri pentru a le reduce costul, considerând ''nejustificat faptul ca preţul unui pachet complet de vaccinuri pentru un copil să fie de 68 de ori mai mare în 2014 decât în 2001''.

Comisia Europeană trebuie să prezinte în cel de-al doilea trimestru din 2018 ''o iniţiativă ce vizează întărirea cooperării privind maladiile evitabile prin vaccinare''.

Articole pe aceeaşi temă
 
*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 13°C 18°C
IASI 15°C 18°C
CLUJ 13°C 14°C
CONSTANTA 13°C 15°C
CRAIOVA 15°C 18°C
BRASOV 11°C 13°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI