Deputații din comisiile de resort au inclus familiile monoparentale și bolnavii care depind de aparatura medicala de acasă în categoria consumatorilor vulnerabili. Miercuri este votul final

22 noiembrie 2022, 15:29

ACTUALIZARE Astăzi, deputații din comisiile de resport au decis să extindă categoriile vulnerabile celor ce vor beneficia de acel preț de 0,68 de lei/kwh, în cazul în care au un consumd e până la 100 de kw lunar. În această categorie au fost incluse familiile monoparentale șu cele cu trei copii, de vârstă școlară. Aceste familii trebuie să depună declarații pe propria răspundere. Mai este și categoria celor care au echipamente medicale acasă, mari consumatoare de energie.

De asemenea, propunerile vizează și ca plafonul de 1 leu pe kwh care se aplica pentru IMM-uri să fie aplicat și pentru școli, spitale, biserici, instituții de utilitate publică (de ex, Metrorex), dar și pentru companiile din industria farma.

Tot ce înseamnă consum peste 255 de kw va fi indexat cu 1,3 de lei/kwh.

Mâine proiectul se votează în plenul Parlamentului, iar apoi va merge la promulgare la președintele Klaus Iohannis.

–––––––––––––––––––––––––––––

Azi au loc dezbateri în comisiile reunite, în care parlamentarii actualei majorități încearcă să transpună voința politică a deciziilor luate în ultimele ședințe, de Coaliție, a transmis Marius Vulpe, pentru Telejurnal. Decizii care se referă la extinderea categoriilor clienților vulnerabili care vor plăti 0,68 de lei/kwh și anul viitor. Deci la nivelul acestor comisii s-au depus o serie de amendamente prin care se propune includerea familiilor monoparentale și a persoanelor bolnave care au aparatură medicală ce consumă energie, după ce la Senat au fost incluse și familiile cu trei copii.

De asemenea, propunerile vizează și ca plafonul de 1 leu pe kwh care se aplica pentru IMM-uri să fie aplicat și pentru școli, spitale, biserici, instituții de utilitate publică, dar și pentru companiile din industria farma.

După ce comisiile vor da un raport pe aceste propuneri, ele vor ajunge la votul din Parlament.

Mai există controversa furnizorilor care nu știu la ce consum să se raporteze când fac facturile și se pare că se va merge pe consumul mediu de anul trecut, dar se dă posibilitatea consumatorilor să plătească eșalonat facturile.

Cel mai probabil mâine, în plen, se vor adopta aceste modificări.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă