Deputații au votat majorarea salariilor bugetarilor și a sporurilor unor angajați din ministere. Măriri de 50% pentru cei care lucrează cu fonduri externe rambursabile

31 mai 2022, 18:59

În plen, Puterea și Opoziția s-au acuzat reciproc de jocuri politicianiste în problema salarizării personalului angajat la stat. Este vorba depre „o echilibrare a sporurilor în tot sectorul public”, susțin social-democrații și liberalii. „Este o politică preferențială” – acuză USR.

CRISTIAN SEIDLER, deputat USR: Acestea sunt niște sporuri inventate, niște măriri salariale sub o formă falsă, pe influență politică.

FLORIN ROMAN, deputat PNL: Un inginer constructor nu se formează așa de ușor cum cred unii, peste noapte. Iar când i-ai pierdut, e foarte greu să mai duci la finalizare proiectele de mare infrastructură.

Deputații PSD, PNL și UDMR au votat o mărire cu până la 50 la sută a salariilor și sporurilor pentru bugetarii din instituțiile sau autoritățile publice care lucrează cu fonduri externe rambursabile. Angajații Ministerului Sănătății, ai Transporturilor, ai Companiei Naționale de Autostrăzi și cei din Ministerul Culturii sunt printre beneficiari.

Un director de cabinet, pe lângă acea majorare de 50 la sută a salariului de bază, va beneficia indirect și de o majorare a tuturor sporurilor primite până în momentul de față.

Coaliția majoritară a adoptat și sporul de dirigenție, o majorare de zece la sută a salariului de bază pentru profesori, învățători, antrenori. Este măsura de creștere salarială promisă bugetarilor de la 1 ianuarie, dar amânată până la 1 iulie 2022.

VIOLETA ALEXANDRU, deputat neafiliat: Măriți salariile din sistemul public, în timp ce oamenilor din sistemul privat le e din ce în ce mai greu, sincer, să vă fie rușine!

ALFRED SIMONIS, deputat PSD: Ne spuneți în fiecare zi că au crescut prețurile și când venim, să dăm, poate, insuficient, să creștem, poate, insuficient salariile profesorilor, ne criticați.

USR a atras atenția că este a 34-a modificare a legii din 2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice. Iar măririle nu au sursă de finanțare și nici fișă de impact bugetar. USR va ataca majorările la Curtea Constituțională.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite