Deputații, prima modificare din legile justiției: Statul se va îndrepta împotriva magistratului care a săvârşit o eroare

Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat miercuri propunerea de modificare a legii 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor potrivit căreia statul va fi obligat să se îndrepte cu o acţiune în despăgubiri împotriva magistratului care a săvârşit o eroare cu rea-credinţă sau din gravă neglijenţă.

06 Decembrie 2017, 22:22 (actualizat 06 Decembrie 2017, 23:46) |
Aleșii au modificat statutul magistraților
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

Statutul magistraților s-a dezbătut în Camera Deputaților mai bine de 12 ore. Parlamentarii Puterii au impus o modificare importantă și controversată: statul va fi obligat să se îndrepte împotriva magistratului care a greşit.

E cea mai importantă modificare adusă astăzi la Statutul Magistraților, a transmis Daniel Dude, de la Parlament. E o formă modificată față de ce se votase în Comisia Iordache. Au fost 12 ore de votări pe bandă rulantă. marți va fi votul final, iar apoi va ajunge la Senat, care e camera decizională.

Deputații au respins acel amendament prin care asociațiile de magistrați și a reprezentanților instituțiilor din domeniul justiției solicitau ca această obligativitate a statului de a se îndrepta înspre magistrați, să recupereze un eventual prejudiciu cauzat de o decizie dată fie cu rea-credință, fie cu gravă neglijență să nu existe și statul să aibă dreptul să facă o acțiune în regres față de acel magistrat, a transmis Andreea Dumitrescu, pentru România 9. Au respins acel amendament cu majoritate de voturi și s-a revenit la forma inițială pe care o avea propunerea legislativă, aceea de a putea statul să se îndrepte. Nu mai este o opțiune a statului, nu există cuvântul obligativitate în textul legii, se spune pur și simplu că statul se îndreaptă prin acțiune de regres. Se subînțelege obligativitatea.

Amendamentul a fost respins fără ca măcar să se fi citit conținutul articolului de lege la care s-a referit, așa s-a procedat astăzi de la prânz și până acum, fiecare amendament și fiecare articol a fost prezentat ca un simplu număr, fără să se discute pe textul de lege.

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 12°C 14°C
IASI 15°C 15°C
CLUJ 12°C 13°C
CONSTANTA 12°C 13°C
CRAIOVA 12°C 16°C
BRASOV 12°C 11°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI