Iohannis: România a fost gândită de făuritorii Marii Uniri ca un proiect naţional de coeziune, un spaţiu în care toţi sunt egali în faţa legii

31 octombrie 2018, 11:26

Șeful statului a depus o coroană de flori la bustul marelui om politic Iancu Flondor şi a vizitat Muzeul Bucovinei de la Suceava.

Preşedintele a declarat că Marea Unire nu trebuie privită ca o „moştenire cuvenită sau ca pe un dar al istoriei bine meritat”, arătând că românii trebuie să contribuie la proiectul unei Românii care avansează.

România a fost gândită de făuritorii Marii Uniri ca un proiect naţional de coeziune, un stat angajat să contribuie substanţial la un mediu internaţional al păcii, un spaţiu în care toţi sunt egali în faţa legii. Vorbele lui Iancu Flondor sunt din această perspectivă un emoţionant peste timp: „Viitorul ţării şi naţiei noastre este strâns legat de drept şi legalitate, visul secular al unei Românii întregite, prospere şi puternice nu este realizabil decât numai pe această cale”. În spiritul hotărârilor istorice de acum 100 de ani, vă invit să privim Marea Unire nu ca pe o moştenire cuvenită sau ca pe un dar al istoriei bine meritat. Trecerea în al doilea Centenar al modernităţii noastre comune trebuie să fie mai degrabă prilejul asumării unei mari responsabilităţi, să-i cinstim cu adevărat pe marii noştri înaintaşi, contribuind la rândul nostru la proiectul unei Românii care avansează prin valori şi aspiraţii europene, o patrie dreaptă pentru toţi cetăţenii săi, fără discriminare sau excepţii, o ţară demnă de marele ei potenţial pe măsura aspiraţiilor marilor generaţii„, a spus şeful statului la ceremonia oferirii Drapelului Naţional al României, desfăşurată la Cetatea de Scaun a Sucevei.

Iohannis a făcut o plimbare prin centrul oraşului şi a discutat cu câteva zeci de persoane care au vrut să îl salute si să ii strângă mâna. Preşedintele a lăudat investițiile din Bucovina în alocuțiunea rostită în Cetatea de Scaun.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite