Depresia și anxietatea au ajuns la cote alarmante, mai ales în rândul tinerilor. Ajutor anti-depresie la telefon 0374461461 și 0374456420

Depresia şi anxietatea ating cote alarmante, mai ales la tineri. Anul acesta, 36 la sută dintre cei care au apelat linia de urgenţă anti-depresie aveau simptomele bolii. Iar depresia nu e o glumă, spun experţii. Cu ajutor specializat însă se vindecă. Medicii au constatat că, după pandemie, numărul elevilor care ajung la Camera de Gardă a crescut de două-trei ori. Aceştia acuză dureri de cap şi de burtă, ameţeli şi alte simptome care ar fi cauzate, de fapt, de anxietatea dată de presiunile care se pun pe ei la şcoală.

10 Octombrie 2022, 22:09 (actualizat 10 Octombrie 2022, 22:24) Știrile TVR |

După frica de Covid şi frustrările pandemiei, războiul şi problemele care au urmat au mărit presiunile emoţionale. Mai ales asupra tinerilor. O arată un studiu, făcut în primele 9 luni ale anului, pe cinci mii de oameni care au apelat linia de sprijin anti-depresie.

Diana Brâncuș, jurnalist senior TVR: Peste o treime dintre tinerii cu vârste cuprinse între 13 și 28 de ani care au vorbit cu psihologii la linia de urgență aveau simptome de depresie. Este o creștere de aproape 60 la sută față de anul trecut. Nivelul depresiei este acum aproape la fel de mare ca cel al anxietății.

Aproape un sfert dintre tineri prezentau simptome asociate anxietăţii, precum tulburări alimentare.

Yolanda Crețescu, iniţiator depreHUB: A apărut parcimonia - anxietate de sărăcie. Apar la câteva zile cazuri. Boala psihică e contagioasă. Într-un grup de colegi, într-un birou în care unul are depresie, îi va îmbolnăvi pe toţi ceilalţi.

16 ani este vârsta critică pentru apariţia depresiei, au constatat psihologii.

Andrei Stoica, psiholog clinician: Pandemia a adus o dificultate majoră. Adolescenţii nu mai pot defini clar ce sunt relaţiile. Dacă e să întrebăm un adolescent ce-şi doreşte din punct de vedere partenerial - o relaţie fizică cu un pic de implicare emoţională.

Medicii spun că, după începerea şcolii, la camerele de gardă ajung de 2-3 ori mai mulţi elevi cu dureri de cap şi de burtă, ameţeli, greţuri şi vărsături care sunt cauzate, de fapt, de anxietate. Sunt şi alte simptome pe care părinţii nu ar trebui să le ignore.

Dr. Victorița Tudosie, medic specialist psihiatrie pediatrică: Dacă copilul nostru nu mai iese din cameră, nu mai mănâncă cu noi, nu mai comunică cu noi, nu ne mai povesteşte nimic, mai ales dacă şi-a pierdut grupul de prieteni şi stă doar în online sunt lucruri care ar trebui să ne pună semne mari de întrebare şi să cerem ajutor specializat în cabinetul unui psiholog sau al unui medic psihiatru. Mai ales la adolescenţii de sex masculin putem observa depresia tipică adolescentului care apare cu iritabilitate, irascibilitate. Nu ne mai înţelegem cu el. Stă toată noaptea pe dispozitive şi e foarte obosit a doua zi.

Experţii spun că şi angajatorii trebuie să recunoască simptomele, iar managerii să ia măsuri pentru starea de bine atât a subalternilor, cât şi a lor.

Luiza Banyai, specialist în resurse umane: Şi ei să aibă curajul să spună “am nevoie de ajutor”. Puterea de concentrare a scăzut foarte mult.

Cei care suferă emoţional, au atacuri de panică şi gânduri negre pot cere gratis ajutorul psihologului la telefoanele depreHUB.

Specialiştii spun că este depresie atunci când o persoană este tristă, plânge, nu mai are energie şi chef de nimic, iar simptomele sunt intense şi constante cel puţin 3 săptămâni.

CUVINTE CHEIE
 
Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN CRAWL
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 27°C 27°C
IASI 27°C 27°C
CLUJ 24°C 25°C
CONSTANTA 22°C 22°C
CRAIOVA 25°C 24°C
BRASOV 24°C 23°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI