Dependența de droguri, un fenomen în creștere în România

România se confruntă în ultimii ani cu un fenomen în creștere în ceea ce privește dependența de droguri. Pe piaţă au apărut zeci de tipuri noi de etnobotanice și stupefiante de mare risc care creează dependența și pun viață în pericol. Din această cauză şi internările în spitale au crescut semnificativ.

26 Septembrie 2023, 09:43 (actualizat 26 Septembrie 2023, 10:19) Știrile TVR |

În primele 8 luni ale acestui an 80 de persoane au fost internate la Institutul de Psihiatrie Socola din Iași în secția de drogodependenți.

Este vorba de cei care au consumat etnobotanice, canabis și alte droguri de mare risc. Unii au ajuns în camera de gardă a Institutului pentru simptome de sevraj sau chiar psihoze induse de consumul de substanțe interzise.

Cei mai mulți pacienți sunt tinerii atrași de mirajul acestor substanțe. Mulți povestesc că o fac pentru a scapă de problemele de zi cu zi.

Specialiștii spun că numărul acestor pacienți crește de la an la an. Cei mai mulți nu își conștientizează problema și ajung la spital aduși de familie. Putini își dau seama că au dezvoltat o dependență care le pune viață în pericol și se internează la cerere.

După tratamentul primit în secția de drogodependenți a Institutului, pacienții sunt externați cu recomandarea de a intra în programe post cura cu ședințe de psihoterapie, consiliere și în grupuri de suport.

Medicii spun că odată externați, putini urmează aceste recomandări. Cei mai mulți recidivează și revin la spital, uneori în stare gravă.

Specialiștii atrag atenția că de la o încercare la o dependență drumul este extrem de ușor de parcurs.

Conștientizarea problemei și sprijinul familiei în ceea ce privește dependenta de substanțe interzise sunt factori importanțI în tratament.

 

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN CRAWL
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 5°C 6°C
IASI 3°C 3°C
CLUJ 4°C 5°C
CONSTANTA 9°C 9°C
CRAIOVA 3°C 6°C
BRASOV 3°C 6°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI