Departamentul de Stat al SUA: România a fost scoasă de pe lista de supraveghere privind traficul de persoane. Ministerul Justiției salută decizia

21 iulie 2022, 10:55

Ministerul Justiției a salutat miercuri eliminarea României din Lista de supraveghere a Departamentului de Stat al SUA, după cum rezultă din recenta publicare a ediției 2022 a Raportului privind traficul de persoane.

”Este o recunoaștere a eforturilor depuse de autoritățile române în ultimul an pentru prevenirea și combaterea acestui flagel, la nivel legislativ, instituțional și operativ. Acestea includ, printre altele, investigarea, trimiterea în judecată și condamnarea unui număr însemnat de traficanți, operaționalizarea Serviciului de combatere a traficului de persoane în cadrul DIICOT, reglementarea imprescriptibilității infracțiunilor de trafic, ceea ce oferă autorităților mai mult timp pentru descoperirea și cercetarea acestora.”

Raportul prezintă demersurile Ministerului Justiției de a elabora o nouă politică publică în materia recuperării bunurilor provenite din infracțiuni, care introduce un mecanism financiar de susținere a victimelor infracțiunilor de trafic, dar și eforturile de a operaționaliza camere amenajate special pentru audierea minorilor în cadrul parchetelor și instanțelor din țară.

Traficul de persoane a reprezentat o problemă majoră a României în ultimii ani. Spre exemplu, în primele 6 luni ale acestui an, DIICOT a trimis în judecată 50 de dosare privind sclavia modernă, traficul de persoane sau exploatarea minorilor, iar 10 grupări deosebit de periculoase au fost destructurate.

Aproape 200 de inculpaţi au ajuns în închisoare, iar, din totalul victimelor scoase din malaxorul traficului de persoane, 61 sunt minore.

Peste un milion de euro au fost confiscaţi în doar câteva luni, bani despre care se crede că provin din infracţiuni de trafic de persoane.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite