"Deocamdată, sunt vizate câteva bănci, dar populația nu-și ține acolo economiile". Liviu Iurea relatează de la Moscova, după ce Occidentul a decis eliminarea băncilor importante rusești din SWIFT

Decizia Occidentului de a elimina anumite bănci ruseşti din sistemul internaţional de plăţi - SWIFT - e o lovitură economică extrem de dură, dar va crea probleme inclusiv companiilor şi băncilor occidentale. Azi noapte, după negocieri de săptămâni întregi, Uniunea Europeană a ajuns la un acord privind aşa-numitele sancţiuni bazuka - eliminarea unor bănci din SWIFT. Amplele sancţiuni au fost instituite de Occident după ce Vladimir Putin a invadat Ucraina.

27 Februarie 2022, 16:09 (actualizat 27 Februarie 2022, 23:30) Știrile TVR |

După discuții aprinse, Uniunea Europeană a decis excluderea unor bănci importante rusești din sistemul internațional de plăti SWIFT.

Germania, Italia și Ungaria s-au opus până în ultima clipă - de teamă că propriul sector economico-financiar va avea de suferit. Dar, în cele din urmă, au fost de acord.

Ursula von der Leyen, preşedinta Comisiei Europene: Ne vom asigura că anumite bănci din Rusia vor fi eliminate din SWIFT. Astfel, aceste bănci vor fi deconectate de la sistemul internaţional de plăţi şi nu vor mai putea opera global.

Societatea pentru Telecomunicații Financiare Interbancare Mondiale - SWIFT - e un sistem securizat de mesagerie care asigură plăți rapide internaționale și care a devenit principalul mecanism de finanțare în comerțul internațional.

Băncile rusești care nu mai au acces la SWIFT vor avea mari dificultăți în comunicarea cu alte instituții financiare internaționale, inclusiv în țări prietene, cum e China.

Astfel,comerțul și tranzacțiile vor fi mai costisitoare. În cadrul sancțiunilor, va fi înființat un grup de lucru care îi va vâna inclusiv pe oligarhii ruși, iar averile lor - dacă sunt ilegitim obținute - vor fi confiscate.

Liz Truss, ministrul britanic de Externe: Nu vă voi spune cine e pe listă, ci doar că sunt peste 100 de miliardari din Rusia. Avem o listă de oligarhi, facem demersuri pentru a-i sancţiona.

Coincidență sau nu, proprietarul Chelsea, rusul Roman Abramovich a anunțat că a încredințează conducerea clubului administratorilor fundației sale caritabile.

Liviu Iurea, corespondnetul TVR la Moscova, relatează: Deocamdată, sunt vizate câteva bănci, dar populația nu-și ține acolo economiile.

Deja au apărut limite la scos numerar, la bancomate, iar la bancă este nevoie de programare pentru a fi scoasă o sumă mai mare.

Articole pe aceeaşi temă
 
*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 20°C 22°C
IASI 19°C 22°C
CLUJ 16°C 18°C
CONSTANTA 19°C 20°C
CRAIOVA 18°C 20°C
BRASOV 15°C 18°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI