Denunţ penal pentru lipsire de libertate şi rele tratamente aplicate pacienţilor la Centrul de Boli Psihice Măciuca

Noi acuzaţii la Centrul pentru Persoane cu Dizabilităţi Psihice de la Măciuca, judeţul Vâlcea. Centrul pentru Resurse Juridice a depus un denunţ penal pentru lipsire de libertate şi rele tratamente aplicate pacienţilor. Reprezentanţii organizaţiei acuză condiţiile mizere de cazare, lipsa unui medic psihiatru şi decesele suspecte. Recent, au apărut în presă imagini cu pacienţii din centru, care erau legaţi, pe paturi ruginite şi saltele infecte. Iar poliţia a deschis dosar penal. Verificări a dispus şi Ministerul Muncii, iar un raport de monitorizare este chiar acum în analiză.

16 Februarie 2017, 12:39 (actualizat 16 Februarie 2017, 19:25) |
Plângere penală în cazul centrului de la Măciuca
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

Pe 26 ianuarie, când au făcut vizita la Centrul de la Măciuca, experţii CRJ s-au îngrozit: pacienţii erau cazaţi în încăperi cu igrasie, fără lucruri personale şi obiecte de igienă personală. Şi fără rampe de acces pentru cei imobilizaţi la pat la etaj.

Experţii mai spun că angajaţii nu ştiau cum se face recuperarea celor cu dizabilităţi psihice. Noul director, în funcţie de numai o zi, are altă părere.

Deşi pacienţii primesc tratament psihiatric, centrul nu are un psihiatru angajat. Nu a venit nimeni la ultimele trei concursuri, spun responsabilii. De terapie se ocupă medicii de la spitalul din Dragoeşti, recunoaşte noul director.

Şi Corpul de control al Ministerului Muncii a făcut verificări luna trecută. Fără să găsească însă probleme foarte grave. A dat termen până la sfârşitul lui martie pentru rezolvarea deficienţelor legate de personal, dotări şi reabilitări.

Corpul de control al ministerului nu a găsit spaţii care să arate ca în fotografiile din presă, în care se vedeau pacienţi goi, legaţi de pat şi cu răni.

Experţii Centrului de resurse Juridice scriu în plângerea penală că pacienţii erau legaţi, contrar regulilor, pentru ca infirmierii să poată lucra acasă la fostul director.

Şeful Direcţiei de asistenţă socială Vâlcea contestă raportul experţilor. La Măciuca mai sunt acum 46 de persoane cu dizabilităţi mintale, de care se ocupă 92 de angajaţi. Aproape 50 de pacienţi au fost transferaţi încă din decembrie. Ministerul Muncii a respins atunci acreditarea centrului pe motiv că lipseau trei acte din dosar.

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN SOCIAL
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 3°C 2°C
IASI 4°C 0°C
CLUJ 2°C 1°C
CONSTANTA 8°C 2°C
CRAIOVA 3°C 3°C
BRASOV 1°C -3°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI