Denia Prohodului, săvârșită după apusul soarelui, în Vinerea Patimilor. Sfântul Epitaf este purtat în jurul bisericii, ca simbol al purtării trupului lui Iisus Hristos de la cruce la mormânt. Reguli sanitare impuse în acest an

Creștinii ortodocși și greco-catolici sunt în Vinerea Patimilor. E considerată cea mai neagră zi din istoria creștinismului, pentru că Iisus Hristos a îndurat chinuri de neimaginat în drumul Său spre răstignire și moarte. Mulți credincioși țin post negru până seara și participă apoi la Denia Prohodului.

30 Aprilie 2021, 20:54 |
Vinerea Neagră pentru creștinii ortodocși și greco-catolici
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

Vinerea Patimilor sau Vinerea Neagră este ziua în care Iisus a fost răstignit pe cruce între doi tâlhari și a murit pentru a aduce lumii mântuirea.

În bisericile ortodoxe, Vinerea Mare este zi aliturgică - nu se oficiază Sfânta Liturghie. Însă, după apusul soarelui, e săvârșită Denia Prohodului, în amintirea momentului în care Iisus Hristos a fost înmormântat.

Părintele Emil Nedelea Cărămizaru, Biserica "Sfântul Gheorghe Nou", București: "Dumnezeu nu a murit niciodată și nu poate muri vreodată. Își asumă moartea trupească în ipostasul său uman. Trăiește această dramă cum va trăi orice om care viețuiește pe pământul acesta. Este un Dumnezeu care își asumă deplin umanitatea și suferința, și trauma morții, apoi trecând prin mormânt, mormântul devine mormânt al Învierii".

În această seară se înconjoară biserica cu Sfântul Epitaf scos din altar, ceea ce simbolizează purtarea Trupului lui Iisus Hristos de la cruce la mormânt.

După procesiune, credincioșii trec de obicei pe sub epitaf. Însă restricțiile impuse de pandemie pot modifica acest ritual.

Dragoș Porojnicu, jurnalist TVR: "Dacă biserica nu are ieșiri laterale pentru a putea fi asigurat un flux de intrare-ieșire, preoții vor trebui să aștepte afară până când toți enoriașii vor trece pe sub Sfântul Epitaf - o icoană pictată pe pânză, care reprezintă punerea în mormânt a Mântuitorului".

După închinare, dacă în biserică nu există spaţiu suficient pentru credincioşi, aceştia trebuie să aştepte în curte, păstrând între ei o distanță de cel puțin un metru și jumătate. În interiorul bisericii, distanța fizică impusă în această perioadă este de minimum doi metri.

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 9°C 5°C
IASI 7°C 1°C
CLUJ 1°C -2°C
CONSTANTA 7°C 4°C
CRAIOVA 8°C 2°C
BRASOV 3°C -2°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
TVR65
ARHIVĂ ȘTIRI