Demonstraţie uriaşă la Hong Kong față de un proiect de lege care ar facilita extrădările în China

10 iunie 2019, 12:32

A fost o mobilizare fără precedent în Hong Kong. 250.000 potrivit politiei, peste un milion potrivit organizatorilor și jurnaliștilor aflați la fața locului. Locuitorii teritoriului autonom protestează față de un proiect de lege care ar permite extrădarea și judecarea oricui pe teritoriul Chinei continentale.

Guvernul pro-Beijing a anunțat că nu are nicio intenție să retragă proiectul de lege despre care spune că nu va aduce atingere drepturilor si libertăților de care se bucură locuitorii din Hong Kong.

Vom continua examinarea proiectului care va fi dezbătut în a doua lectură pe 12 iunie. Fac apel către Consiliul Legislativ şi diversele organizaţii şi grupuri civile să continuie să participe la discuţii într-o manieră calmă, raţională şi paşnică, spune Carrie Lam, şefa executivului din Hong Kong.

Oamenii reclamă însă opacitatea justiției chineze și se tem că această lege le va permite autorităților să vâneze disidenții politici.

Demonstrația de ieri a fost cea mai mare după 1997, anul retrocedării Hong Kong-ului către China. Potrivit înțelegerii de atunci, teritoriul semi-autonom își va păstra timp de 50 de ani sistemele social, juridic și politic moștenite de la britanici, în cadrul a ceea ce se cheamă „o țară, două sisteme”.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite