Demonstrație pro-independență în Catalonia. Separatiștii au ars fotografii cu portretul regelui Spaniei şi al tatălui său

Zeci de separatişti catalani au ars fotografii cu portretul regelui Spaniei, Felipe al VI-lea, şi al regelui emerit, Juan Carlos. Au sărbătorit astfel o sentinţă a Curţii Europene a Drepturilor Omului, care a dat câştig de cauză unor separatişti condamnaţi pentru că au ars poze cu imaginea monarhului Spaniei. Are detalii corespondentul nostru la Madrid, Felix Damian.

17 Martie 2018, 14:59 Știrile TVR |
$article.media.images[0].description
Protest în Catalonia "

Arderea fotografiilor și a altor simboluri în semn de ofensă aduse Coroanei sunt infracțiuni la adresa conducerii statului și în Spania se pedepsesc cu amenzi sau, în anumite cazuri, cu închisoare până la doi ani.

Doi spanioli din Catalonia, condamnați pentru aceste delicte, au atacat sentințele la Curtea Europeană și decizia finală a fost în defavoarea justiției spaniole.

"Arderea Constituţiei spaniole şi a fotografiilor cu regele Spaniei nu este o infracţiune, chiar dacă Spania susţine că e o crimă. Europa, care se află deasupra Spaniei, spune că nu este delict. Este libertatea noastră de expresie. De aceea s-a organizat acest protest" spune un protestatar.

Instanța de la Strasbourg a dat câștig de cauză pentru Enric Stern și Jaume Roura, argumentând că protestul lor din anul 2007, la care au ars fotografii cu imaginea regelui, se înscrie în manifestarea libertății de expresie.

Drept urmare, susținătorii independenței au ieșit în stradă la Barcelona ca să ardă în grup fotografii ale regelui Felipe și ale tatălui său, și au cerut eliberarea liderilor secesioniști din Catalonia.

Criza politică din Catalonia a început cu referendumul ilegal de independență de la 1 octombrie și continuă și astăzi, într-o regiune care este guvernată direct de executivul central.

*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN EXTERN
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 29°C 30°C
IASI 26°C 26°C
CLUJ 20°C 24°C
CONSTANTA 25°C 26°C
CRAIOVA 25°C 27°C
BRASOV 24°C 25°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI