Demonstrație de forță la Moscova, de Ziua Victoriei. Imagini spectaculoase de la parada militară din Piața Roșie

9 mai 2017, 09:05

Pe 9 mai se sărbătoresc 72 de ani de la victoria Aliaților împotriva Germaniei naziste, motiv pentru liderul de la Kremlin să arate lumii întregi că are o armată gata să intervină chiar și în afara granițelor, cum este cazul Siriei.

În această zi, considerată sărbătoare națională în Rusia, atât instituțiile statului, cât și școlile au fost închise.

După momentul de reculegere şi punctarea ororilor aduse de cel de-al Doilea Război Mondial, Vladimir Putin a făcut un nou apel la consolidarea comunităţii internaţionale.

Pentru prima dată, prin Piaţa Roşie au defilat vehicule terestre alături de sisteme mobile de apărare antiaeriană Tor şi Pantir – toate vopsite în alb, pregătite pentru zona Arctică, acolo unde Rusia şi-a construit noi baze militare.

Prin faţa tribunei oficiale au mărşăluit cca 10 mii de militari, a urmat tehnica de luptă. Însă, pentru prima dată, din cauza condiţiilor meteo nefavorabile, avioanele şi elicopterele militare nu au mai survolat centrul capitalei ruse.

Singurul şef de stat care a acceptat invitaţia să vină la Moscova a fost Igor Dodon. Preşedintele Republicii Moldova a stat lângă Vladimir Putin în tribuna oficială. Iar la finalul paradei militare, cei doi lideri au părăsit Piaţa Roşie pe jos, împreună, mergând la recepţia care urma să aibă loc la Kremlin.

ORA 13:00 În Piața Roșie a fost cam aceeași tehnică militară prezentată ca și în anii precedenți. Ca un element de noutate, am văzut echipamente militare terestre vopsite în culoarea albă, pregătite pentru zona arctică, acolo unde Rusia și-a construit câteva baze militare noi.

Tot ca un element de noutate, prin fața tribunei oficiale a mărșăluit așa-numita Gardă Națională – despre care se spune că ar fi un fel de Gardă Pretoriană a lui Vladimir Putin. Misiunea ei ar fi să anihileze orice tentativă de lovitură de stat sau conflicte sociale interne, care să ducă la vreo revoluție sau să pună în pericol puterea actuală de la Kremlin, a transmis Liviu Iurea de la Moscova.

Oaspetele de seamă a lui Vladimir Putin a fost Igor Dodon. Președintele Republicii Moldova a stat lângă Vladimir Putin, în tribuna oficială, iar la finalul paradei militare, cei doi lideri au părăsit Piața Roșie pe jos, împreună, mergând la recepția care urma să aibă loc la Kremlin.

ORA 10:00 Este foarte frig în Piața Roșie de la Moscova. Cred că este pentru prima dată când autoritățile nu au reușit să împrăștie norii deasupra Moscovei. În fața noastră trec vehicule militare vopsite în alb – un semnal clar dat de Moscova că Rusia își va apăra interesele, inclusiv în zona arctică, a transmis corespondentul TVR Liviu Iurea, pentru „Perfect Imperfect”.

Există o altă psihologie socială în spațiul ex-sovietic. În Rusia, o astfel de manifestație este deosebită din mai multe motive. Subiectul a fost analizat cu jurnalistul TVR Dragoș Tăbăran.

Demonstrație de forță în Piața Roșie. Mesajul Moscovei

ORA 09:00 Ca în fiecare an, de 9 mai, parada militară începe la ora 10:00, când orologiul turnului Spasskii va bate ora exactă.

Ministrul rus al Apărării, Serghei Soigu, va trece în revistă garda de onoare, îi va saluta pe toți participanții și îi va raporta lui Vladimir Putin – în calitate de conducător suprem al forțelor armate ruse – că totul este pregătit pentru paradă.

Ultima repetiție generală cu spectatori a avut loc duminică. În tribună au fost și cei care au luptat pe front în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial.

La paradă vor lua parte circa 10.000 de militari, 114 unități și vehicule de luptă și 72 de aparate de zbor – avioane de transport, de atac și elicoptere. În premieră, unele vehicule militare vor apărea în Piața Roșie vopsite în alb, fiind în dotarea forțelor armate ruse, dislocate în regiunea Arctica.

Este evident mesajul lansat de Moscova: Rusia își proiectează puterea militara dincolo de Cercul Polar, în zona Arctica, acolo unde are interese economice și strategice.

Ministerul Apărării a trimis, în noaptea de luni spre marți, nouă avioane militare de transport Antonov 12 și Antonov 26 pentru a împrăștia norii deasupra Moscovei pentru ca participanții la paradă să se bucure măcar de soare, chiar dacă afară va fi frig.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite