Demolare ilegală. Instanța a împiedicat construcția unui bloc în locul caselor Ghika

30 aprilie 2018, 15:01

Două imobile de pe strada Cristian Tell, cunoscute că au aparţinut familei Ghika, au fost demolate cu scandal în 2013. Vecinii au chemat atunci poliția pentru a opri buldozerele.

Istoricul Adrian Pippidi și Asociația Salvați Bucureștiul au încercat și ei să oprească demolarea. Ei susţin că acolo ar fi stat Dimitrie Ghika, un diplomat de prim rang. Dar şi fraţii săi, monseniorul martir Vladimir Ghika, beatificat de Vatican, și Alexandru, pictorul.

Casele istorice au fost însă distruse.

Acum, Curtea de Apel a decis că autorizația de demolare a fost nelegală, pentru că trebuia consultată şi Comisia Monumentelor. În 2013 existau deja studii care susțineau că aceste clădiri au valoare de monument istoric.

Asociatia Salvați Bucureștiul susține că imobilele se aflau în curs de clasare, când au fost demolate.

În plus, se aflau în zona protejată Amzei, unicat la nivel internațional. Radu Boroianu, pe atunci secretar de stat în Ministerul Culturii, nu a vrut să comenteze, iar Sorin Oprescu, fostul primar general, a fost de negăsit.

Dragoș Frăsineanu, directorul executiv al Direcţiei pentru Cultură a Municipiului Bucureşti ne-a răspuns în scris că nu i-a fost comunicată încă ultima decizie a instanţei, şi că instituția pe care o conduce elibereaza doar avize de demolare, nu Comisia Națională a Monumentelor Istorice, care are doar rol consulativ. În plus, susține că ar fi fost consultată în cazul autorizației de construcție și și-ar fi dat acordul.

Asociaţia Salvaţi Bucureştiul vrea să ceară în instanţă reconstruirea imobilelor demolate.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite