Demolare ilegală. Instanța a împiedicat construcția unui bloc în locul caselor Ghika

După 5 ani de procese, Înalta Curte de Casație şi Justiție a decis că demolarea casei Ghika din Piaţa Amzei a fost ilegală. Judecătorii au anulat şi autorizația de construcție a unui bloc cu 5 etaje pe locul casei istorice. Asociaţia Salvaţi Bucureştiul vrea să facă plângeri penale pe numele celor care au semnat documentele de demolare a casei Ghika în 2013.

30 Aprilie 2018, 15:01 (actualizat 30 Aprilie 2018, 15:11) |
Demolare ilegală
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

Două imobile de pe strada Cristian Tell, cunoscute că au aparţinut familei Ghika, au fost demolate cu scandal în 2013. Vecinii au chemat atunci poliția pentru a opri buldozerele.

Istoricul Adrian Pippidi și Asociația Salvați Bucureștiul au încercat și ei să oprească demolarea. Ei susţin că acolo ar fi stat Dimitrie Ghika, un diplomat de prim rang. Dar şi fraţii săi, monseniorul martir Vladimir Ghika, beatificat de Vatican, și Alexandru, pictorul.

Casele istorice au fost însă distruse.

Acum, Curtea de Apel a decis că autorizația de demolare a fost nelegală, pentru că trebuia consultată şi Comisia Monumentelor. În 2013 existau deja studii care susțineau că aceste clădiri au valoare de monument istoric.

Asociatia Salvați Bucureștiul susține că imobilele se aflau în curs de clasare, când au fost demolate.

În plus, se aflau în zona protejată Amzei, unicat la nivel internațional. Radu Boroianu, pe atunci secretar de stat în Ministerul Culturii, nu a vrut să comenteze, iar Sorin Oprescu, fostul primar general, a fost de negăsit.

Dragoș Frăsineanu, directorul executiv al Direcţiei pentru Cultură a Municipiului Bucureşti ne-a răspuns în scris că nu i-a fost comunicată încă ultima decizie a instanţei, şi că instituția pe care o conduce elibereaza doar avize de demolare, nu Comisia Națională a Monumentelor Istorice, care are doar rol consulativ. În plus, susține că ar fi fost consultată în cazul autorizației de construcție și și-ar fi dat acordul.

Asociaţia Salvaţi Bucureştiul vrea să ceară în instanţă reconstruirea imobilelor demolate.

 

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 6°C 4°C
IASI 2°C 3°C
CLUJ 0°C -1°C
CONSTANTA 4°C 2°C
CRAIOVA 4°C 4°C
BRASOV -2°C -2°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
TVR65
ARHIVĂ ȘTIRI