Democrații americani încearcă destituirea lui Donald Trump

Situaţie politică tensionată în Statele Unite, cu 9 zile înaintea învestirii preşedintelui ales, Joe Biden. Democraţii sunt pregătiți pentru procedura destituirii lui Donald Trump, preşedintele în exerciţiu, după asaltul susţînătorilor săi asupra Capitoliului. O rezoluţie în acest sens a fost introdusă în Camera Reprezentanților. Între timp, ambasadorul SUA în România, Adrian Zuckerman, s-a întâlnit cu ministrul de Externe Bogdan Aurescu pentru a-și lua rămas bun.

11 Ianuarie 2021, 16:02 (actualizat 11 Ianuarie 2021, 20:52) Știrile TVR |

Incitare la insurecție - este principalul cap de acuzare la adresa lui Donald Trump în articolul din procedura de impeachment inițiată în Camera Reprezentanților.

Vârful de lance al ofensivei anti Trump este Nancy Pelosi, președinta Camerei Reprezentanților. Se iau în calcul mai multe scenarii privind procedura de destituire a președintelui în exercițiu.

Democrata a trimis o scrisoare parlamentarilor în care îl descrie pe Donald Trump ca fiind o amenințare imediată la adresa națiunii.

În ecuație este prins și Mike Pence, vicepreședintele SUA.

În rezoluției i se cere lui Mike Pence să invoce amendamentul 25 din Constituția SUA, care permite revocare unui președinte considerat inapt să-și îndeplinească atribuțiile.

Ulterior, legislația asupra procedurii de destituire va fi adusă în fața Congresului, a scris Nancy Pelosi. Potrivit Reuters, Mike Pence va avea la dispoziție 24 de ore că să dea un răspuns, apoi va avea loc votul.

Procedura de impeachment trebuie să treacă și prin Senat pentru a fi completă, dar aici situația este mai complicată. Între timp, echipa de tranziție a lui Joe Biden a anunțat că William Burns, diplomat de carieră, fost ambasador al SUA în Rusia va fi nominalizat la șefia CIA.

Există un sprijin puternic în Congres pentru procedura de destituire a preşedintelui, pentru a doua oară.

Un proiect al rezoluției circulă în Congres. Lui Mike Pence i se cere să mobilizeze executivul pentru activarea amendamentului 25, care în urma unui vot duce poate duce la preluarea atribuțiilor de vicepreședintele SUA.

Principalul cap de acuzare pentru Donald Trump este incitarea la insurecție. Donald Trump a mai fost vizat de o procedură de destituire în decembrie 2019 în legătură cu presiunile exercitate asupra Ucrainei pentru a deschide o anchetă referitoare la Hunter Biden, fiul lui Joe Biden, rivalul sau în cursa prezidențială.

Donald Trump a fost achitat în februarie de Senat, unde republicanii dețineau majoritatea.

Iar la București, ambasadorul Adrian Zuckerman a fost în vizită de rămas bun la ministrul de Externe Bogdan Aurescu. Ambasadorul Zuckerman pleacă din România după 1 an și o lună de mandat.

În perioada de tranziție a puterii în SUA, ambasadorii numiți politic își încheie mandatul, de obicei, odată cu președintele care i-a nominalizat.

 

Articole pe aceeaşi temă
 
*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 26°C 29°C
IASI 23°C 28°C
CLUJ 23°C 26°C
CONSTANTA 18°C 19°C
CRAIOVA 24°C 30°C
BRASOV 23°C 27°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
TVR65
ARHIVĂ ȘTIRI