Demiterea şefei serviciului de informaţii din Spania, după un scandal de spionaj, confirmată oficial

Foto: Flickr
Foto: Flickr
10 mai 2022, 16:15

„Guvernul a decis astăzi să procedeze la o schimbare a conducerii CNI”, Centrul Naţional de Informaţii, a anunţat după o şedinţă de guvern ministrul apărării, Margarita Robles, care are sub tutelă serviciile de informaţii.

Paz Esteban, prima femeie numită la şefia CNI, în 2020, se profila de mai multe zile drept „ţapul ispăşitor” al acestui scandal de spionaj.

Esteban, cu o carieră de aproape 40 ani în cadrul CNI, va fi înlocuită cu Esperanza Casteleiro Llamazares, actuala adjunctă a Margaritei Robles la Ministerul Apărării.

Audiată joi de o comisie parlamentară, Paz Esteban a recunoscut, potrivit relatărilor presei spaniole, că 18 separatişti catalani făcuseră obiectul ascultărilor de către CNI, dar cu autorizare din partea justiţiei, aşadar legal.

Printre aceştia figura actualul preşedinte regional catalan Pere Aragonés, pe vremea când era vicepreşedinte.

Acest scandal agită Spania de când la 18 aprilie a fost publicat un raport al organizaţiei canadiene Citizen Lab care afirma că a identificat mai mult de 60 persoane din mişcarea separatistă ale căror telefoane mobile ar fi fost piratate între 2017 şi 2020 prin intermediul softului de spionaj Pegasus.

Scandalul a luat însă o amploare mult mai mare odată cu anunţul din 2 mai al guvernului potrivit căruia Sanchez şi Robles au fost ei înşişi spionaţi, în cadrul unui „atac extern”, în mai-iunie 2021 cu acelaşi soft, conceput de firma israeliană NSO.

Guvernul, care a dezvăluit marţi că şi telefonul ministrului de interne Fernando Grande-Marlaska fusese ascultat în mai 2021, afirmă totuşi că nu ştie cine se află la origine, în faţa întrebărilor presei despre o eventuală implicare a Marocului.

Pegasus – care permite accesarea mesageriilor, datelor sau activarea de la distanţă a camerei şi microfonului unui smartphone – şi NSO fac obiectul unor acuzaţii grave de când un consorţiu media a dezvăluit în vara trecută că acest soft a fost utilizat pentru spionarea telefoanelor a sute de politicieni, jurnalişti, activişti pentru drepturile omului sau şefi de companii.

Pedro Sanchez este primul şef de stat sau de guvern care a anunţat public că a fost spionat prin intermediul Pegasus.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite