Delta Dunării are o replică la scară mai mică în judeţul Iaşi: eleşteele Jijiei şi Miletinului

În eleşteele Jijiei şi Miletinului trăiesc peste 200 de specii de păsări. Le-au atras aici iazurile piscicole, însă proprietarii acestor afaceri nu primesc subvenții de la stat, deși pierd mult peşte din cauza păsărilor migratoare. Falimentul lor ar însemna totodată și dispariţia Deltei de langă Iași, spun reprezentanții Societății Ornitologice.

24 Mai 2021, 07:22 |
Delta Jijia, paradisul sălbatic de lângă Iași
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

În ultimii 30 de ani, din cauza încălzirii globale, s-a redus suprafața luciului de apă, au dispărut zone mlăștinoase şi a crescut suprafața invadată de stufăriş. Specialiștii în ornitologie monitorizează de multă vreme Eleșteele Jijiei și Miletinulu, unde trăiesc peste jumătate din speciile de păsări din țara noastră.

În perioada de migrație, situl găzduieşte până la 40 000 de păsări. Un motiv de îngrijorare pentru piscicultori.

Din 2007, zona Jijiei şi Miletinului a fost inclusă în rețeaua Natura 2000, iar anul trecut a fost desemnată Zonă Umedă de Importanța Internațională. Acest statut aduce o serie de restricții, dar permit și organizarea unor activități prietenoase cu mediul.

Piscicultorii cred că soluția ar fi ca statul să le acorde o subvenție, după modelul aplicat în agricultură și zootehnie.

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 17°C 19°C
IASI 13°C 19°C
CLUJ 13°C 15°C
CONSTANTA 15°C 15°C
CRAIOVA 16°C 17°C
BRASOV 13°C 15°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI