Delegație a Comisiei Europene, în România. Experții verifică stadiul intern al pregătirilor pentru aderarea la spațiul Schengen

10 octombrie 2022, 10:39

O delegație a Comisiei Europene vine azi în România pentru a vedea care este stadiul intern al pregătirilor României pentru aderarea la spațiul Schengen, dacă s-au îndeplinit întocmai criteriile tehnice, așa cum susțin oficiali români sau nu.

Drept urmare, la Palatul Victoria are loc o ședință informală la care iau parte atât premierul Nicolae Ciucă cât și liderul PSD, Marcel Ciolacu, împreună cu miniștri de resort de la Interne, Justiție și ministrul de Externe, Bogdan Aurescu. În fața lor au venit astăzi o serie de europarlamentari a coaliției de guvernare, tocmai pentru analiza acest stadiu și ce mai trebuie făcut zona de lobby de la nivelul Parlamentului European, altfel încât în luna decembrie când este așteptată o decizie  A consiliului de Justiție și Afaceri Interne să nu mai există o surpriză neplăcută și să nu ne mai trezim cu o nouă amânare a aderării țării noastre în spațiul Schengen.

În paralel, la invitația autorităților române, începând cu ziua de astăzi, în România a ajuns o delegație a Comisiei Europene, formată din experți  inspectori din 15 state membre, veniți aici tocmai pentru a analiza acest stadiu al implementării criteriilor tehnice, astfel încât să se vadă dacă România a îndeplinit condițiile.

Se va merge in Timiș,  în Arad,  dar și București tocmai pentru a vedea modul în care este fac controale la noi în țară, cum este implementată politica de azil  și politica de returnare a imigranților, dacă polițiștii sunt instruiți sau nu să aplice criteriile europene, setul de norme Schengen și cum se respectă protecția datelor cu caracter personal.

Iar cel mai târziu, la finele acestei săptămâni acești inspectori vor redacta, vor transmite concluziile lor.

În paralel, se pare tot în această săptămână, se așteaptă o vizita premierului olandez, Mark Rutte, cel care acum 4, susținea că România nu trebuie să adere la spațiul Schengen, pentru că nu îndeplinește criteriile MCV.

Premierul olandez se va afla în țara noastră pentru a vizita trupele olandeze staționate la Cincu.

Probabil vor exista și o serie de discuții cu omologul său român pe problema aderării la Schengen, în condițiile în care, în momentul de față, Olanda este singura țară care încă mai are rezerve cu privire la aderarea țării noastre în spațiul Schengen și trebuie obținut acceptul, deoarece o decizie de aderare se ia în Consiliul JAI unde este nevoie de unanimitate de voturi, iar votul Olandei poate să însemne un vot de veto sau un vot pentru aderarea țării noastre la Schengen.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite