Defrișări ilegale în Parcul Circului. Amenzile sunt simbolice, distrugerile – definitive, după ce 70 de copaci au fost puși la pământ

Defrișări ilegale Parcul Circului
Defrișări ilegale Parcul Circului
5 august 2022, 17:44

Proprietarul este omul de afaceri Gheorghe Stelian zis Stelu, celebru pentru retrocedarile de la ANRP. Acesta nu a putut fi contactat pentru un punct de vedere.

Chiar dacă este privat, proprietarul avea obligația să obțînă aviz de defrișare de la direcția de mediu a Primăriei Capitalei. Cum nu a avut, Primăria Sectorului 2 l-a amendat cu maximul prevăzut de lege: 100 de lei pentru fiecare copac. Minimul e 50 de lei, iar dacă amenda e plătită în 15 zile ajunge la 25 de lei. Dacă ar fi respectat legea, proprietarul ar fi trebuit să planteze în locul fiecărui arbore tăiat alți 6 copaci.

„Plantarea a șase copaci, în așa fel încât aceștia să aibă o șansă bună să supraviețuiască, costă aproximativ 2000 de lei. Practic, dacă vrei să respecți legea, te costă 2000 de lei, dacă nu o respecți te costă 25 de lei”, susține Radu Mihaiu, primarul Sectorului 2.

Proprietarul terenului, omul de afaceri Gheorghe Stelian, zis Stelu, nu a putut fi contactat pt a-și exprimă un punct de vedere. Însă potrivit jurnalistirlor de la hotnews, cartea funciară este blocată, semn că terenul ar putea fi vândut în perioada următoare.

Terenul este prevăzut în planurile urbanistice că fiind spațiu verde, deci cu interdicție de construire. Dan Trifu de la asociația Ecocivica explică faptul că, în urmă cu 3 ani, parlamentarii au dezincriminat tăierile de arbori din afară fondului forestier, precum vegetația din spațiile verzi urbane. Prin urmare, singura sancțiune este amendă deja aplicată.

”Un copac produce 12 kg de oxigen necesarul a câțiva oameni, E genocid să tăiem copacii. Gândiți -va câți bani dăm pentru tratarea cancerelor”, afirmă Dan Trifu, președintele Ecocivica.

În România, doar orașul Botoșani respectă legea privind cei 26 de metri pătrați de spațiu verde pe cap de locuitor. Potrivit Comisiei Europene, Bucureștiul se află la polul opus cu 7-8 metri pătrați reali de spațiu verde pe cap de locuitor.

Terenul de la Circ a fost retrocedat în 2007 după ce omul de afaceri Gheorghe Stelian a cumpărat drepturile litigioase de la foștii proprietari. El a devenit celebru că fiind unul dintre denuntatorii din dosarele ANRP. Și el a fost trimis în judecată și a primit 6 ani de detenție, dar verdictul nu e definitiv.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite