Deficitul bugetar s-a dublat. 1,6% din PIB, cel mai mare nivel semestrial din 2011 până acum

Cifre alarmante pentru bugetul României vin de la Finanţe. Calculele făcute la jumătatea anului arată că deficitul bugetar s-a dublat în ultima lună şi a ajuns la 1,61% din PIB. În această perioadă, statul a cheltuit mult peste aşteptări, în timp ce veniturile au crescut într-un ritm mai lent. Aşa că nu e de mirare că deficitul bugetar semestrial a ajuns la cel mai ridicat nivel din 2011.

30 Iulie 2018, 12:34 (actualizat 30 Iulie 2018, 13:16) |
Deficitul bugetar s-a dublat
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

Creşterile de pensii şi salarii au devenit o povară pentru bugetele publice. Cheltuielile de personal au crescut cu 24,4%.

Şi cele cu dobânzile plătite pentru împrumuturi sunt mai mari cu aproape 22%. În schimb au scăzut semnificativ veniturile din impozitele pe salarii şi din taxa de utilizare a bunurilor.

Calculele arata că statul a chetuit cu 15 miliarde de lei mai mult decât a încasat.

Ministrul Finanţelor spune însă că nu e niciun motiv de îngrijorare.

Preşedintele Consiliului Fiscal, instituţie independentă care monitorizează cheltuirea banilor publice, e însă de altă părere.

"Cred că riscurile sunt mai mari ca altădată pentru că avem această dinamică foarte, foarte rapidă a cheltuielilor de personal şi asistenţă socială, mult peste ceea ce s-a bugetat. Iar investiţiile, care erau suspectul principal pentru a fi tăiate atunci când era nevoie de resurse în altă parte, investiţiile sunt deja la un nivel foarte scăzut. Deja am ajuns cu un nivel al investiţiilor atât de mic încât deja punem în pericol potenţialul de creştere economică pe termen mediu şi lung al ţării" - preşedintele Consiliului Fiscal, Ionuţ Dumitru.

Şi reprezentanţii opoziţiei au criticat modul în care a fost administrat bugetul în prima jumătate a anului.

La jumătatea anului trecut deficitul era sub 1 la sută din produsul intern brut.

 

 

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI -2°C -1°C
IASI -3°C -6°C
CLUJ -7°C -7°C
CONSTANTA -3°C -1°C
CRAIOVA -1°C -1°C
BRASOV -7°C -7°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI