Deficit de chimiști, fizicieni și ingineri în România. Mulți absolvenți preferă să lucreze în Occident

Mii de studenţi părăsesc în fiecare an România, iar absolvenții Facultății de Fizică din București nu sunt o excepţie. Iar de la an la an, în ţară rămân tot mai puţini specialişti. În condiţiile în care doar în cercetare la Platforma din Măgurele este nevoie de cel puțin o sută de fizicieni anual, Facultatea de Fizică nu reuşeşte să atragă decât şaptezeci de studenţi pe an, dintre care mulți sunt atrași în Occident.

04 Septembrie 2022, 18:44 Știrile TVR |

Deşi implicate în diverse proiecte europene, facultăţile de stiinţe din România nu reuşesc să trezească interesul absolvenţilor de liceu. Printre cauze se numără infrastructura din anii 70 şi subfinanţarea educaţiei şi cercetării.

La nivel global se observă în mod general o problemă cu numărul copiilor care doresc să se înscrie la ştiinţele exacte. Este puţin contraintuitiv, pentru că în acest domeniu salariile sunt destul de mari.

Într-o zi obişnuită de studiu, înainte de finalul anului universitar, cu greu am reuşit să găsim câţiva studenţi prin zecile de laboratoare de la Măgurele.

Mulți nu se angajează în România. Cu o infrastructură de invidiat și salarii generoase, Olanda a devenit una dintre principalele destinații ale studenților români după ieșirea Angliei din UE.

Întocmai ca Olanda, România suferă în prezent de un deficit de chimiști, fizicieni și ingineri. Potrivit rectorului Politehnicii București, România a pierdut 200 000 de ingineri după 1989, iar exodul continuă.

 

 

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN CRAWL
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI -1°C 2°C
IASI 0°C 0°C
CLUJ -2°C -1°C
CONSTANTA -1°C -1°C
CRAIOVA -2°C 0°C
BRASOV -5°C -3°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI