Deficit de 400 de mii de şoferi de camion, la nivel european. Begona Urmeneta, șoferiţă de camion: În 10 ani nu vor mai fi șoferi de TIR pentru că nu există o nouă generație care să vină din urmă

28 decembrie 2021, 20:47

Begona este mamă şi bunică, dar de Sărbători a fost departe de copii şi nepoţi. Lucrează ca şofer de TIR de 32 de ani, însă nu a trecut niciodată peste o criză de forţă de muncă atât de acută.

Begona Urmeneta, șofer de camion: Sunt din ce în ce mai puțini șoferi de camion și vor fi din ce în ce mai puțini. Încă nu realizăm că aceasta este doar vârful icebergului. Acum este o lipsă de 10, 15 sau 20 de mii de șoferi în Spania, însă asta e nimic pe lângă ce va fi peste 10 sau 12 ani pentru că media de vârstă în Spania este de 50-52 de ani. Așa că în 10 ani nu vor mai fi șoferi de TIR pentru că nu există o nouă generație care să vină din urmă. Nici măcar nu sunt încurajați cei tineri.

Copiii ei nu au vrut niciodată să urce în camion. Preferă să lucreze în fabrică şi să se întoarcă seara la casele lor. Deşi este o muncă dură pentru o femeie şi se loveşte adesea de prejudecăţi, Begona îşi iubeşte meseria şi a demonstrat că poate transporta orice fel de marfă, de la produse alimentare până la substanţe periculoase.

Begona Urmeneta: E adevărat că mi se spune des că nu arăt ca un șofer de camion. Și le spun: de ce nu arăt ca un șofer de camion? Cum ar trebui să arăt? Și mi se spune că sunt micuță și slăbuță. Dar nu am nevoie să fiu înaltă și grasă. Este un stereotip al femeii șofer de camion, nu înțeleg de ce trebuie să fim masculine.

În Spania şoferii de camion au ameninţat că opresc lucrul pentru trei zile chiar înaintea sărbătorilor. Au obţinut în schimb modificarea legislaţiei pentru a nu mai trebui să manipuleze marfa când încarcă sau descarcă autotrenurile.

Reprezentanţii de la Bruxelles au anunţat că vor prelua modelul spaniol şi vor armoniza legislaţia la nivel european.

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite