Deficit bugetar de 6,3 miliarde lei, respectiv 0,77% din PIB în primul semestru. Mihai Tudose: A fost un blocaj imens

Deficit bugetar
Deficit bugetar
25 iulie 2017, 22:46

Execuția bugetului general consolidat s-a încheiat, pe primul semestru al acestui an, cu un deficit de 6,3 miliarde lei, respectiv 0,77% din PIB, față de deficitul de 3,9 miliarde lei, respectiv 0,51% din PIB, înregistrat la aceeași perioada a anului 2016, informează Ministerul Finanțelor Publice.

În cazul veniturilor la buget, s-au înregistrat creșteri la încasările din contribuțiile sociale, din impozitul pe salarii și venit și din venituri din capital.

Au scăzut însă încasările din impozite și taxe pe proprietate, veniturile din TVA și accize. În plus, au crescut cheltuielile de personal, cele cu bunuri și servicii și cheltuielile cu asistența socială.

Veniturile bugetului general consolidat s-au majorat, în termeni nominali, cu 8,2%, la 117,2, reprezentând 14,4% din PIB, în timp ce cheltuielile au crescut cu 10%, la 123,5 miliarde lei.

Conform MFP, în cazul veniturilor, creșteri s-au înregistrat la încasările din contribuțiile sociale (+16,1%), din impozitul pe salarii și venit (+11,5%) și din venituri din capital (+14,2%).

Încasările din impozite și taxe pe proprietate au scăzut cu 5,2% față de perioada similară din 2016, fiind determinată, în principal, de eliminarea de la 1 ianuarie 2017 a impozitului pe construcții speciale.

Premierul Mihai Tudose a declarat, marți, că execuția bugetară pe primele șase luni ale anului „nu este foarte bună”, adăugând că a fost „un blocaj imens”.

„Nu foarte bună. Nu foarte bună. A fost un blocaj imens”, a afirmat Tudose, întrebat cum arată execuția bugetară la șase luni.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite