Decorat la 100 de ani, cu Emblema de Onoare. Constantin Florea este singurul mecanic de aviație supraviețuitor al războiului

13 aprilie 2017, 21:34

Într-o căsuţă mică din Dolhasca, judeţul Suceava, trăieşte Constantin Florea. Este singurul mecanic de aviaţie din Al Doilea Război Mondial, care e încă în viaţă. În septembrie va împlini 101 ani. Vorbeşte lucid, dar cu modestie despre misiunile pe care le-a avut.

CONSTANTIN FLOREA, mecanic de aviaţie, veteran al celui de-Al Doilea Război Mondial: „Avioanele care aterizează forţat sau ciuruite, trebuia să vedem ce e cu ele, dacă mai sunt bune de zbor sau nu mai sunt bune. Se mai spărgeau, le lipeam”.

A fost cu bombardierele româneşti la Iaşi, Odessa, apoi Stalingrad, Bucureşti, până în Ungaria şi Cehoslovacia. A zburat în escadrile de luptă şi cu germanii şi cu sovieticii. Întreabă şi acum de camarazii alături de care a luptat.

Constantin Florea a primit vizita aviatorilor din Forţele Aeriene Române. Şi a fost decorat cu Emblema de Onoare.

Vreme de 72 de ani, de la terminarea războiului, în curtea veteranului nu a mai călcat nici un militar. Prin vizita de astăzi şi Emblema de Onoare care i-a fost oferită, Forţele Aeriene au vrut să-i ofere o compensaţie pentru atâta amar de ani de uitare.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite