Declaraţiile lui Viktor Orban și reacția UDMR tulbură apele în coaliţia guvernamentală

29 iulie 2022, 19:52

Klaus Iohannis consideră că se impune o şedinţă a coaliţiei de guvernare pentru lămurirea poziției UDMR în cazul discursului premierului Ungariei.

”Este nevoie de clarificări publice din partea UDMR, fiindcă la acel eveniment a fost prezentă o parte semnificativă din conducerea și miniștrii UDMR. Ei vor trebui să explice dacă au fost de acord cu conținutul acelui discurs pe care l-au aplaudat, ceea ce ar fi extrem de complicat, sau dacă nu au înțeles despre ce se vorbește și au aplaudat generic personajul. În principiu este greșit, o eroare majoră și este inamisibil ca un înalt demnitar european să vină pe scena publică cu un discurs construit pe teoria raselor, care a dus la cea mai teribilăp catastrofă a sec XX. Este o teorie de cea mai tristă amintire posibilă și nu poate fi acceptat ca un demnitar european să vină cu această teorie pentru a-și motiva demersurile politice”, a declarat președintele.

Conducerea UDMR a transmis însă că declarațiile premierului ungar au fost scoase din context.

Viktor Orban, în schimb, a făcut noi declarații în Austria pentru a răspunde criticilor: „Sunt singurul politician din UE care este pentru o politică antimigraţionistă. Nu sunt nici viclean şi nici nu fac aluzii. Am o poziţie foarte clară. De aceea mă autodefinesc drept un politician împotriva migraţiei. Mi-aş dori ca Ungaria să nu devină o ţară de imigranţi. Şi nu-mi doresc să crească migraţia în Ungaria. Acesta a fost mereu punctul meu de vedere şi aşa va rămâne. Nu are nici o legătură cu particularităţile biologice sau rasa. Este o chestiune culturală. Pur şi simplu vrem să ne păstrăm societatea aşa cum e ea acum.”

Partenerii de coaliție critică atitudinea UDMR, pe care o consideră prea apropiată de interesele Budapestei.

În replică, liderul Uniunii, Kelemen Hunor, susține că Uniunea și-a îndeplinit până în prezent toate obligațiile asumate în procesul de guvernare.

„O criză în coaliție este dacă nu se respectă programul de guvernare, dacă nu se respectă acordul de coaliţie. Orban n-a vorbit de România, Orban n-a vorbit de Guvernul României, de coaliţie, deci nu există motiv pentru care să fie o chestiune de tensiune în coaliţie. Eu sunt pregătit pentru orice discuţie. Chiar nu văd sensul de ce să explicăm, să spunem cine de ce aplaudă un discurs. Este un lucru aproape firesc, aplauzi şi dacă ai fost de acord, şi dacă n-ai fost de acord”, a declarat liderul UDMR, pentru Agerpres.

O întâlnire a liderilor coaliției este asteptată la mijlocul săptămânii viitoare. Vor fi puse în discuție mai multe teme sensibile. Dincolo de clarificările și disocierea față de discursul din Băile Tușnad, plafonarea prețurilor pe piață de energie sau impozitarea pensiilor contributive și a celor speciale sunt subiecte care nu se bucură de consens în coaliția guvernamantală.

VEZI ȘI:

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite