Declarația de la Lugano: 40 de state vor ajuta la reconstrucția Ucrainei. Costurile estimate: 750 miliarde de euro

5 iulie 2022, 14:55

La Conferință din Elveția liderii politici și reprezentanțîi organizațiilor umanitare au stabilit, în linii mari, cine și cum să participe la refacerea țării după război. Pe lângă banii pe care țările din lumea liberă ii vor alocă, la Lugano, participanții au ajuns la concluzia că oligarhii ruși ar trebui să fie primii care plătesc factură de război.

Printre semnatarii Declarației finale sunt și Banca Europeană de investiții și Organizația pentru cooperare și dezvoltare economică . Declarația de la Lugano este planul după care se va trece de la promisiuni la fapte.

”Prin intermediul platformei de reconstrucţie, Comisia Europeană îşi poate pune la dispoziţie expertiză vastă şi programele sale în derulare care combină reforme şi investiţîi. Şi asta pe lângă relaţiile strânse de lucru pe care le avem cu Ucraina de multă multă vreme. Iar aceasată muncă se va intensifica acum când Ucraina a devenit în mod formal ţară candidată la UE”, Ursula von der Leyen, preşedinta Comisiei Europene.

Sprijinul pentru Ucraina va fi pe trei paliere: politic, financiar și suport tehnic. Declarația de la Lugano prevede de asemenea și planul de reforme interne. Statele participante au anunțat deja cam cu cât și cum pot contribui.

În faţa războiului şi pentru reconstrucţi trebuie să ne creştem sprijinul. Elveţia îşi va dublă finanţarea pentru cooperarea bilaterală cu Ucraina la peste 100 de milioane de franci până la sfârşitul anului 2023”, a anunțat Ignazio Cassis, preşedintele Elveţiei.

Volumul de asistenţă bilaterală oferită de ţara mea Ucrainei a depăşit deja o jumătate de miliard de euro. Lituania va transferă încă 10 milioane Băncii Naţionale Ucrainene pentru nevoi urgențe de reconstrucţie şi vom continuă să ajutăm Ucraina până la victoria voastră dar şi a noastră. Glorie Ucrainei!”, a fost mesajul ytransmis de Ingrida Simonyte, prim-ministrul Lituaniei.

Estimările Kievului privind cheltuielile de reconstrucție se ridică la 750 de miliarde de euro. Planul de reconstrucție, așa numitul plan Marshall pentru Ucraina, are trei etape. Prima, refacerea acum a strictului necesar pentru populație, a doua, numită recuperare rapidă, aplicabilă după încheierea războiului și se referă la școli, spitale, locuințe temporare și readucerea la viață a orașelor distruse. A treia, este transformarea pe termen lung și se aplică tuturor regiunilor, de la educație și sănătate, până la tranziția spre economia verde. Pe scurt, cei trei piloni ai reconstrucției Ucrainei sunt oamenii, economia, infrastructura.

Declarația de la Lugano

Zeci de responsabili ai principalelor ţări care susţin Ucraina în faţa Rusiei, ai instituţiilor internaţionale şi ai sectorului privat s-au reunit începând de luni la Lugano pentru a stabili jaloanele reconstrucţiei Ucrainei, care potrivit preşedintelui acestei ţări, Volodimir Zelenski, trebuie să fie ”sarcina comună a întregii lumi democratice” şi ea va fi una ”colosală”.

La finalul reuniunii a fost adoptată ”declaraţia de la Lugano”, în care semnatarii ”se angajează să susţină pe deplin Ucraina pe tot parcursul său” şi să lege acest parcurs de statutul ei de ţară candidată la UE, admiţând totodată că Ucraina însăşi trebuie să-şi conducă propria reconstrucţie.

Documentul subliniază că ”procesul de relansare trebuie să contribuie la accelerarea, aprofundarea, extinderea şi realizarea eforturilor de reformă şi rezilienţă ale Ucrainei în conformitate cu calea sa europeană”, iar ”procesul de reconstrucţie trebuie să fie transparent şi responsabil în faţa poporului ucrainean”.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă