Declarație comună a opoziției parlamentare și neparlamentare. Liderii s-au alăturat protestatarilor din Piața Victoriei

Gest fără precedent al opoziției parlamentare și neparlamentare: Dacian Cioloș, Ludovic Orban și Dan Barna au ieșit în fața presei într-o declarație comună prin care au anunțat că se alătură protestatarilor din Piața Victoriei în încercarea de a opri modificarea legilor justiției. De altfel, fostul premier Dacian Cioloș a și anunțat că în curând va înființa un partid politic.

10 Decembrie 2017, 18:01 (actualizat 10 Decembrie 2017, 20:01) |
Opoziția face front comun
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:
 |  GALERIE FOTO

Alături de partide au fost și mai multe organizații civice.

"România este într-un punct critic. Suntem în ceasul al 12-lea. În Parlament nu se dezbat simple modificări ale legilor justiției (...) De un an de zile în Parlament are loc un atac sistematic împotriva drepturilor și libertăților fundamentale ale românilor", a declarat președintele PNL Ludovic Orban.

"Cel mai consistent mesaj trebuie să fie acela de unitate a opoziției, pentru că orice altă temă aparent simpatică este irelevantă în aceste zile (...) Vorbim despre viitorul României în termenii aceia de viitorul copiilor, acei copii care n-am mai vrea să plece scârbiți dintr-o țară condusă de infractori", a subliniat, la rândul său, Dan Barna, președintele USR.

"Cum să ai bunăstare într-un stat corupt, într-un stat în care cei care sunt la putere interpretează utilizarea acestei puteri abuziv și în interes propriu? Cum să ai bunăstare atunci când nu doar că justiția nu poate să lucreze independent, dar mai creezi instabilitate și în mediul economic?", a întrebat Dacian Cioloș, președintele Platforma România 100.

"Probabil multă lume se întreabă 'Domnule, dar de ce un Parlament nu are voie să modifice legile justiției atâta timp cât e rezultat din alegeri democratice?'. Din punctul nostru de vedere, problema nu e că există intenția aceasta de a adapta legi ale justiției. Probabil că e nevoie de anumite adaptări. Chiar și noi, anul trecut, în guvern, am făcut câteva modificări ca rezultat al unor decizii ale Curții Constituționale și multă lume spunea 'Domnule, dar de ce n-au ieșit în stradă anul trecut, când au fost făcute modificările respective și acuma toată lumea contestă?'. Ei, cred că chiar ar fi bine să ne punem întrebarea asta - de ce anul trecut n-au ieșit în stradă și au ieșit anul acesta? Pentru că anul trecut toate modificările care au fost făcute au fost făcute în urma unor dezbateri deschise, au fost făcute, subliniez, cu avizul instituțiilor abilitate din sistem și acolo unde instituțiile respective au avut anumite comentarii, observații, am ținut cont de ele, iar modificările respective au fost făcute și în urma consultărilor cu Parlamentul, chiar preluând din Parlament anumite articole care fuseseră dezbătute și votate", a subliniat fostul premier Dacian Cioloș.

"A fost un proces transparent, a fost un proces democratic, și cred că am demonstrat că nu facem modificările respective pentru că avem niște obiective personale sau de grup restrâns, ci le facem în interesul mai bunei funcționări a justiției", a adăugat el.

"Ceea ce vedem acuma că se întâmplă cu legile justiției cred că dovedește orice numai că acele modificări ar fi făcute în interesul ameliorării justiției - nu dovedește procesul așa cum a fost condus până acum. Pentru că s-au încercat modificări rapide, urgente, prin ordonanță de urgență, nu s-a reușit. Apoi am avut acea ieșire a d-nului ministru al Justiției, care a anunțat că guvernul va propune modificări ale legislației și până la urmă au lăsat-o baltă, au trecut în Parlament, au început discuțiile în Parlament fără avizul instituțiilor reprezentative ale justiției, și nu doar fără avizul instituțiilor respective, dar împotriva contestării unei mari părți a magistraților. Deci cred că asta dovedește ceva. Sau că e un autism undeva, sau că interesele sunt altele decât acelea de a ameliora funcționarea justiției", a subliniat Cioloș.

"Ca să nu mai vorbim de faptul că într-un Parlament ales democratic nu cred că în felul acesta se comportă puterea așa cum am văzut că se comportă partidele din coaliția la putere", a adăugat el.

După conferința de presă, cei trei lideri și reprezentanții organizațiilor civice au plecat în marș spre Piața Victoriei, unde li s-au alăturat protestatarilor.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 5°C 8°C
IASI 6°C 8°C
CLUJ 5°C 5°C
CONSTANTA 6°C 7°C
CRAIOVA 9°C 8°C
BRASOV 2°C 4°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI