Declarație adoptată de membrii Consiliului European: Susținem formula de pace prezentată de președintele Zelenski

Steag Ucraina
Steag Ucraina
23 februarie 2023, 22:53

Textul declarației:

„Acum un an, Rusia lui Putin a început războiul brutal de agresiune împotriva Ucrainei.

Poporul ucrainean a dat dovadă de o tărie incredibilă în apărarea patriei și a principiilor de bază ale dreptului internațional împotriva agresiunii ruse. Ucrainenii au arătat hotărâre în apărarea democrației și a libertății, reziliență în fața greutăților și demnitate când au avut de înfruntat crimele Rusiei.

Poporul ucrainean a arătat lumii întregi că decizia privind viitorul Ucrainei aparține doar ucrainenilor. Nicio țară nu are dreptul să își invadeze vecinul sau să îi violeze suveranitatea și integritatea teritorială. Această agresiune este o crimă împotriva păcii. Ea violează Carta ONU, valorile ONU și valorile omenirii. Nu putem și nu trebuie să rămânem pasivi în fața unor astfel de crime.

Rusia a vizat în mod sistematic civili, a distrus orașe și a atacat identitatea ucraineană. Suntem hotărâți să ne asigurăm că toți cei care sunt responsabili pentru crime de război și alte crime grave comise în legătură cu războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei vor fi trași la răspundere.

Rusia a folosit ca armă alimentele și energia, a lansat amenințări nucleare iresponsabile și a diseminat narative false cu privire la război. Războiul de agresiune dus de Rusia și consecințele acestuia au afectat în mod semnificativ multe state, în special prin impactul asupra economiei globale și a prețurilor la alimente și mărfuri. Uniunea Europeană va continua să lucreze cu partenerii săi pentru a atenua aceste efecte și pentru a oferi asistență țărilor și popoarelor cele mai afectate.

Uniunea Europeană și partenerii săi au acționat rapid și unitar. Și vom continua să acționăm cu fermitate și în deplină solidaritate cu Ucraina și poporul său, atât timp cât va fi nevoie. Toți ucrainenii merită să trăiască în pace și să își decidă singuri propriul destin. Ucraina este parte din familia noastră europeană. Ucrainenii și-au exprimat dorința pentru un viitor european și Ucraina a devenit țară candidată pentru aderarea la Uniunea Europeană. Alegerea cetățenilor Ucrainei este pentru pace, democrație, stat de drept, respect pentru drepturile fundamentale și prosperitate.

Uniunea Europeană va continua să sprijine Ucraina politic, economic, umanitar, financiar și militar, inclusiv prin achiziții rapide și coordonate din industria europeană. Vom sprijini, de asemenea, reconstrucția Ucrainei, pentru care vom încerca să utilizăm activele rusești înghețate și imobilizate în conformitate cu dreptul european și internațional. Vom crește suplimentar presiunea colectivă asupra Rusiei pentru a opri războiul de agresiune. În acest scop, urmează să adoptăm al zecelea pachet de sancțiuni și vom lua măsuri împotriva celor care încearcă să eludeze măsurile UE.

Susținem formula de pace prezentată de Președintele Zelenski. Împreună cu partenerii noștri internaționali, ne vom asigura că Ucraina va izbândi, că dreptul internațional este respectat, că pacea și integritatea teritorială a Ucrainei, în interiorul granițelor recunoscute internațional, sunt restaurate, că Ucraina va fi reconstruită și că se va face dreptate.

Până în acea zi, nu ne vom opri”.

Sursa: presidency.ro

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă