Decizii la Guvern: Contribuțiile sociale pentru mame au fost plafonate până la 1 octombrie. Pașapoartele electronice vor fi valabile 10 ani

Premierul Viorica Dăncilă a vorbit în prima parte a discursului de la începutul ședinței de guvern despre vizita sa la Bruxelles, apoi a detaliat punctele de discuții de pe agenda ședinței de Guvern.

22 Februarie 2018, 14:07 (actualizat 22 Februarie 2018, 17:24) Știrile TVR |
Pașapoartele vor fi valabile 10 ani
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

Indemnizațiile pentru angajații în concediu medical rămân la nivelul anului trecut, până la sfârșitul lunii iunie. Iar în cazul mamelor, contribuţiile sociale au fost plafonate până la 1 octombrie 2018. Guvernul a reparat astfel unele probleme provocate de revoluția fiscală.

Tot în ședința de astăzi, guvernul a prelungit valabilitatea pașapoartelor. Pentru cei cu vârsta peste 25 de ani un pașaport simplu electronic va fi valabil 10 ani, în loc de 5.

Pașapoartele simple electronice pentru persoanele de peste 25 de ani vor fi valabile 10 ani

Pentru că dorim să eliminăm cozile de la pașapoarte, vom extinde azi termenele de valabilitate ale pașapoartelor, a anunțat Viorica Dăncilă.

Pașapoartele simple electronice pentru persoane de peste 25 de ani vor fi valabile 10 ani, a anunțat joi premierul Viorica Dăncilă, la începutul ședinței săptămânale de guvern.

În prezent, un pașaport simplu electronic este valabil 5 ani. Guvernul va prelungi durata de valabilitate a pașapoartelor simple electronice pentru persoanele cu vârste cuprinse între 17 și 25 de ani de la 3 la 5 ani.

În plus, se va schimba cadrul normativ pentru emiterea unui pașaport simplu temporar emis în situații de urgență, precum cazuri de sănătate, familiale sau profesionale, în sensul în care pentru un minor este eliminată obligația ca documentele doveditoare să fie avizate de o unitate administrativă română, a spus Viorica Dăncilă.

Potrivit premierului, persoanele care nu doresc un pașaport simplu electronic își pot lua un pașaport temporar, care va fi "eliberat in intervalul in care se emite pașaportul simplu electronic".

Soluții pentru mame și bolnavi

Vom aproba o OUG care cuprinde măsuri pentru menținerea drepturilor și indemnizațiilor din sistemul public de sănătate. Măsurile sunt tranzitorii și se aplică până la 30 iunie 2018, pentru persoanele asigurate care se află în concediu medical sau care urmează să intre în concediu medical în această perioadă. Reiterez dorința de a exista o discuție între ministrul Finanțelor, ministrul Muncii și ministrul Justiției, pentru a putea prelungi această perioadă tranzitorie pentru mămici, a subliniat Viorica Dăncilă.

Persoanele care beneficiază de concediu medical pentru incapacitate temporară de muncă vor beneficia de aceleași drepturi și de același nivel al indemnizațiilor ca înainte de 1 ianuarie 2018.

Un alt punct de pe ordinea de zi este cel privind aprobarea bugetului fondului de mediu.

Tot azi vom aproba bugetul de venituri și cheltuieli pentru anul 2018 pentru fondul de mediu și administrarea fondului de mediu, a anunțat premierul.

Astfel, o serie de programe multianuale deja cunoscute, precum Rabla Clasic, Rabla Plus, Casa Verde, vor continua și în acest an.

Executivul  aproba un proiect de lege privind întărirea statutului poliţiştilor

Premierul Viorica Dăncilă a afirmat joi că Executivul va aproba un proiect de lege privind întărirea statutului poliţiştilor, care clarifică procedurile de acţiune a acestora, menţionând că poliţiştii au nevoie de un cadru juridic care să îi protejeze şi de o autoritate mai mare în faţa celor care încalcă legea.

Un alt proiect de lege este întărirea statutului poliţiştilor. În cadrul şedinţei de astăzi, prin acest proiect de lege se propune modificarea şi completarea unor acte în domeniul ordinii şi siguranţei publice. Este un lucru foarte important, pentru că în orice stat european educaţia, sănătatea şi siguranţa cetăţeanului sunt obiective prioritare. Este un proiect important şi pentru poliţişti şi pentru cetăţeni. Asigură un echilibru între ceea ce înseamnă autoritatea poliţistului şi respectarea drepturilor cetăţeneşti, a declarat Dăncilă, la începutul şedinţei de Guvern.

Ea a subliniat că principalul obiectiv al proiectului îl reprezintă clarificarea procedurilor de acţiune a poliţiştilor, ceea ce va duce la creşterea încrederii cetăţenilor în poliţie.

Poliţiştii au nevoie de un cadru juridic care să îi protejeze, dar în acelaşi timp de o autoritate mai mare în faţa acelora care încalcă legea şi de reguli clare de acţiune, a adăugat prim-ministrul Dăncilă.

 

Vizita la Bruxelles

Cu privire la vizita de la Bruxelles, Viorica Dăncila a spus că a exprimat determinarea de a ne implica activ în dezbaterile privind viitorul UE.

Premierul român a discutat și despre intrarea României în Schengen și ridicarea MCV până la 1 ianuarie 2019 și a spus că am fost asigurați de sprijinul președintelui Consiliului UE și de cel al președintelui Comisiei Europene  pentru acest demers.

Viorica Dăncilă a anunțat că a fost invitată de Președintele Parlamentului European să susțină un discurs în plenul de la Bruxelles.

Alte subiecte abordate la Bruxelles au fost: preluarea președinției Consiliului European de către România, politica de coeziune, politica agricolă comună, înființarea unui grup de lucru pentru fonduri europene.

Viorica Dăncilă le-a recomandat miniștrilor să participe la întâlnirile care au loc la Bruxelles.

Săptămâna viitoare, premierul României va efectua pe 27 februarie o vizită oficială în Republica Moldova.

 

 

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 5°C 6°C
IASI 2°C 1°C
CLUJ 7°C 7°C
CONSTANTA 8°C 8°C
CRAIOVA 4°C 5°C
BRASOV 5°C 6°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI