Decizii ale Comitetului Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă: Se suspendă transportul rutier şi feroviar înspre şi dinspre Italia. Românii care vin Italia vor intra în carantină

Comitetul Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă s-a întrunit luni seara și a luat mai multe decizii privind prevenirea răspândirii coronavirusului. Printre ele, suspendarea cursurilor în învățământul preuniversitar de stat și privat în perioada 11-22 martie, cu posibilitatea prelungirii.

09 Martie 2020, 20:11 (actualizat 10 Martie 2020, 09:36) |
Declarații ministrul de Interne, Marcel Vela
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

Ministrul interimar al Afacerilor Interne, Marcel Vela, a anunţat, luni, că se vor suspenda, începând din data de 10 martie, transporturile rutiere şi feroviare către Italia şi din această ţară către România.

"Se aprobă suspendarea transportului rutier de persoane prin servicii regulate, regulate speciale şi ocazionale în trafic internaţional pentru toate cursele efectuate de către operatorii de transport spre Italia şi din Italia, începând cu data de 10 martie, ora 12,00 până în data de 31 martie, ora 12,00, ora României", a declarat Vela, la finalul şedinţei Comitetului Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă.

El a mai spus că operatorii de transport rutier care efectuează curse care tranzitează Italia au obligaţia de a comunica cetăţenilor români care se vor îmbarca din Italia către România faptul că vor intra în carantină sau autoizolare pe teritoriul României şi îşi vor asuma responsabilitatea prin completarea unei declaraţii pe propria răspundere la îmbarcarea în autobuz.

"Se aprobă suspendarea sau, după caz, interzicerea introducerii de către operatorii feroviari de transport călători de noi trenuri directe spre Italia şi dinspre Italia spre România, începând cu data de 12 martie 2020, ora 12,00, până la data de 31 martie 2020, ora 12,00. Operatorii feroviari au obligaţia de a distribui materiale tipărite care să aducă la cunoştinţa călătorilor faptul că cetăţenii români care vor veni din Italia către România vor intra în carantină sau autoizolare pe teritoriul României şi îşi vor asuma această printr-o declaraţie pe proprie răspundere la urcarea în tren", a spus Vela.

El a mai precizat că operatorii feroviari au obligaţia de a înştiinţa cetăţenii străini că acestora nu li se va permite trecerea frontierei României dacă vin cu escală din Italia.

Declarații Marcel Vela, ministrul interimar de Interne - măsuri luate de Comitetului Naţional pentru Situații Speciale de Urgenţă:

- Se aprobă suspendarea cursurilor din toate unitățile de învățământ preuniversitar, începând din data de 11 martie și până pe 22 martie, cu posibilitatea de prelungire.

- Se aprobă suspendarea transportului rutier regulat de persoane pentru toate cursele efectuate spre și din Italia începând cu 10 martie și până pe 31 martie.

- Operatorii de transport rutier care tranzitează Italia au obligația să comunice cetățenilor români care se îmbarcă din Italia că, odată veniți în țară, vor intra în carantină sau în izolare.

- Se aprobă interzicerea ca operatorii de transport feroviar să introducă garnituri suplimentare dinspre și către Italia.

- Operatorii feroviari vor avea obligația de a transmite călătorilor români că, odată veniți în țară, vor intra în carantină sau în izolare.

- Se aprobă suspendarea până la 31 martie a stagiilor în spitale pentru cursanții școlilor post-liceale.

- Se aprobă instituirea obligației pentru unitățile de alimentație publică - magazine - de a lua măsura dezinfecției, cât și instituirea de măsuri pentru a evita aglomerarea de persoane în zona caselor de marcat. Măsura se va implementa în maximum 48 de ore.

- Furnizorii publici și privați de transport de persoane sunt obligați să efectueze dezinfectarea spațiului- de exemplu, a barelor, ușilor.

- Toate instituțiile private au obligația de a asigura la toalete săpun și să dezinfecteze sălile de conferințe,

- Se vor transmite circulare către toate instituțiile cu privire la posibilitatea desfășurării muncii la domiciliu.

- Sunt permise adunări cu sub 200 de participanți fără avizul DSP

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN CORONAVIRUS
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 11°C 11°C
IASI 9°C 9°C
CLUJ 4°C 6°C
CONSTANTA 9°C 10°C
CRAIOVA 8°C 8°C
BRASOV 7°C 8°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI