Decizie prin ordonanță de urgență: Operatorii de transport trebuie să asigure transportul gratuit al elevilor

Vicepremierul Raluca Turcan a spus, joi, după ședința de Guvern, că s-a decis, prin ordonanță de urgență, ca operatorii de transport să asigure transportul gratuit al elevilor, în caz contrat ei riscând să rămână fără licență.

14 Mai 2020, 17:42 (actualizat 14 Mai 2020, 17:45) |
: Operatorii de transport trebuie să asigure transportul gratuit al elevilor

„Astăzi (joi-n.red.), prin OUG, am decis ca operatorii de transport să asigure transportul gratuit al elevilor, sub sancțiunea încetării contractelor, fie de delegare a serviciului public de transport sau chiar a retragerii licenței de traseu, în cazul transportului inter-județean. În felul acesta, sute de mii de copii care erau văduviți de un drept fundamental, de educație gratuită, dar și de siguranță a vieții personale, au primit o mână de ajutor din partea Guvernului Orban”, a spus Turcan.

Tot în domeniul Educației, prin OUG, s-a decis asigurarea finanțării de bază pentru copiii din învățământul privat autorizat.

„Aici există o situație în care furnizori privați de servicii educaționale în curs de acreditare și în plin în situație de autorizare nu beneficiau de această finanțare per elev, iar pe perioada criză a fost profund afectat și în felul acesta, cât timp suntem în stare de alertă, ei vor primi aceste finanțare per elev”, a spus Raluca Turcan.

Vicepremierul a adăugat că au mai fost adoptate măsuri legate de organizarea examenului de definitivat, grad didactic II și de asemenea de concursul pentru ocuparea catedrelor din învățământul preuniversitar.

__________________________________________

"Angajament respectat!

Elevii vor circula doar pe baza carnetului de elev! Pe toate tipurile de transport.

➡ În România sunt 125.000 de navetiști, elevi care circulă dintr-o localitate în alta și alte câteva sute de mii de elevi care merg la școală cu transportul public în comun. Mii de elevi abandonau școala anual tocmai din cauză că familiile lor nu puteau suporta costul unui abonament lunar. Toate Guvernele au promis că elevii vor circula gratuit însă, în realitate, transportul școlar nu a fost niciodată suportat 100% de stat.

✅ Toți acești elevi nu vor mai fi nevoiți să achiziționeze un bilet sau un abonament pentru drumul de acasă la școală și înapoi. Astfel, am prelungit licențele transportatorilor și am introdus o nouă obligație pentru operatorii rutieri de a asigura transportul gratuit al elevilor, sub sancțiunea încetării contractelor sau suspendării licențelor.

➡ După intrarea în vigoare a prevederilor prezentei ordonanțe, elevii nu vor scoate din buzunar niciun leu. Indiferent dacă elevii vor merge cu trenul sau metroul, cu transportul public în comun, dacă vor folosi rute interjudețene sau județene – vor circula GRATUIT.

➡ Consiliile Județene vor primi transfer de la bugetul de stat și vor trebui să se asigure că toți elevii au un mijloc de transport pentru a ajunge la școală. Toate regulile de decontare vor fi anunțate în 15 zile, printr-o Hotărâre de Guvern.

✅ Dreptul la educație este garantat de Constituție și Legea Educației Naționale, iar noi, astăzi, am dat o mână de ajutor elevilor aflați în situații vulnerabile. Niciun elev nu trebuie să fie supus unor riscuri în momentul în care face autostopul sau merge pe jos la școală!", a scris vicepremierul Raluca Turcan pe Facebook.

 

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 8°C 12°C
IASI 8°C 8°C
CLUJ 5°C 6°C
CONSTANTA 6°C 9°C
CRAIOVA 7°C 12°C
BRASOV 4°C 6°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI