Decizie istorică la CCR: Căsătoriile dintre persoanele de același sex trebuie recunoscute, în anumite condiții

18 iulie 2018, 14:54

Curtea Constituţională a României a admis sesizarea legată de excepţia de neconstituţionalitate din Codul Civil, în cazul Coman – Hamilton, în sensul că persoanele de acelaşi sex căsătorite au drept de liberă circulaţie şi şedere în România, dacă unul dintre membrii cuplului este cetăţean al Uniunii Europene.

Plenul Curţii Constituţionale nu s-a pronunţat însă şi pe recunoaşterea căsătoriei celor doi. Vestea le dă oricum speranţe activiştilor LGBT. Este pentru prima dată când CCR recunoaşte dreptul la viaţă de familie pentru soţii de acelaşi sex, dar nu este suficient, spun avocaţii.

Curtea de Justiţie a Uniunii Europene a decis, la începutul lunii iunie, că statele membre nu pot împiedica libertatea de şedere a unui cetăţean al UE prin refuzul de a acorda soţului său de acelaşi sex, cetăţean al unei ţări non-UE, un drept de şedere derivat pe teritoriul lor. Decizia a plecat de la situaţia semnalată de Adrian Coman şi Clai Hamilton.

Adrian Coman şi Clai Hamilton s-au cunoscut în 2002 la New York. În 2010 s-au căsătorit în Belgia. În 2012, când au intenţionat să se mute în românia, Clai nu a obţinut drept de rezidenţă. Cei doi au dat apoi statul român în judecată şi de atunci se plimbă prin instanţe.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite