Elena Udrea rămâne în închisoare. Înalta Curte i-a respins recursul în casație

Elena Udrea, care ispășește pedeapsa de șase ani de închisoare în dosarul Gala Bute, rămâne în penitenciar. Înalta Curte de Casație și Justitie (ÎCCJ) i-a respins recursul în casație.

29 Iunie 2022, 09:35 (actualizat 29 Iunie 2022, 18:50) Știrile TVR |
Elena Udrea rămâne cu condamnarea
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

Este ultima cale de atac pe care Elena Udrea o avea în dosarul „Gala Bute”.

Fostul ministru al Turismului a susținut, în fața instanței, la judecarea recursului în casație, că este victima unui abuz.

„Avem de-a face cu un abuz nemaiîntâlnit în justiţia românească. Abuzul s-a întâmplat la această instanţă şi consider că dumneavoastră aveţi datoria morală să gășiţi o soluţie în cadrul legii să suspendaţi executarea pedepsei până găsim o soluţie legislativă de completare a recursului în casaţie”, a susținut fostul ministru al Turismului, în fața instanței.

Elena Udrea a fost adusă în România în 16 iunie, la șase zile după ce Curtea de Apel de la Sofia a decis, definitiv, extrădarea acesteia. Fostul ministru al Turismului a fugit în această țară în 7 aprilie și a fost prinsă în apropierea graniței dintre Bulgaria și Grecia în aceeași zi.

Elena Udrea a fost trimisă în judecată în 2015 în dosarul „Gala Bute”, în care este acuzată de luare de mită, abuz în serviciu, tentativă la folosirea de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete pentru obținerea pe nedrept de fonduri europene.

„Inculpata Udrea Elena Gabriela, care îndeplinea în acea perioadă funcția de ministru al Dezvoltării Regionale și Turismului, a coordonat un sistem prin care persoanele cele mai apropiate acesteia (inculpații Lungu Ștefan – consilier personal al ministrului, Topoliceanu Ana Maria – director CNI, Nastasia Gheorghe – secretar general al ministerului și Breazu Tudor Liberiu – asistent personal) au primit, cu știința inculpatei, sume de bani de la reprezentanții unor societăți comerciale, pentru a le garanta plata la timp a lucrărilor finanțate de minister. Sumele obținute au intrat fie nemijlocit în patrimoniul inculpatei Udrea Elena Gabriela (în numerar ori prin plata unor bunuri și servicii), fie în patrimoniul unor persoane indicate de aceasta (Organizația București a unui partid și inculpatul Obreja Rudel). De asemenea, inculpata Udrea Elena Gabriela și-a exercitat atribuțiile în mod nelegal și a determinat alți funcționari din cadrul ministerului să își încalce atribuțiile, cu prilejul achiziției de servicii de publicitate la o gală de box profesionist, prejudiciind bugetul ministerului și creând un folos necuvenit pentru inculpatul Obreja Rudel.

Inculpatul Ariton Ion, în calitate de ministru al Economiei, Comerțului și Mediului de Afaceri, s-a alăturat demersului prin care se urmărea crearea unui folos necuvenit inculpatului Obreja Rudel cu prilejul organizării galei de box menționate și a determinat reprezentanții mai multor companii din subordinea ministerului să realizeze sponsorizări într-o modalitate interzisă de lege.

Pentru a diminua cuantumul taxelor datorate la bugetul de stat pentru veniturile obținute în modalitățile descrise anterior, inculpatul Obreja Rudel a înregistrat în contabilitatea societății pe care o administra cheltuieli fictive”, au arătat procurorii în rechizitoriu.

În același dosar, Rudel Obreja și Tudor Breazu au fost condamnați la închisoare cu executare, iar restul inculpaților din dosar au primit pedepse cu suspendare. Fostul ministru Ion Ariton a fost achitat.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN CRAWL
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 6°C 2°C
IASI 3°C 2°C
CLUJ 6°C 3°C
CONSTANTA 10°C 5°C
CRAIOVA 6°C 2°C
BRASOV 6°C 3°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI