Decizie DEFINITIVĂ: Regula cu cinci schimbări de echipă, la fotbal, a devenit oficială

Decizie DEFINITIVĂ: Regula cu cinci schimbări de echipă la fotbal a devenit oficială
Decizie DEFINITIVĂ: Regula cu cinci schimbări de echipă la fotbal a devenit oficială
13 iunie 2022, 15:09

Regula de cinci schimbări într-o echipă pe meci, în loc de trei, introdusă în contextul pandemiei de Covid-19, a fost validată definitiv luni, la Doha, de către IFAB (International Football Association Board), garantul regulilor jocului de fotbal, a anunţat preşedintele FIFA, Gianni Infantino, scrie AFP.

Anul trecut, IFAB „recomanda” ca fiecare competiţie să poată opta fără limită de timp pentru o trecere la cinci înlocuiri în loc de trei.

În octombrie, Comitetul consultativ tehnic al IFAB (FAP-TAP) „a recomandat ca fiecare competiţie să poată decide creşterea numărului de înlocuiri în funcţie de nevoile sale”.

Se așteaptă decizia privind ofsaidului

Iniţial, acest amendament la „legea 3” a fotbalului, care prevedea un maximum de trei înlocuiri pe meci, a fost decis în mai 2020 de IFAB şi era valabil până la finele lui 2021 pentru competiţiile de cluburi şi până la 31 iulie 2022 pentru meciurile internaţionale. Ulterior, IFAB a ales să prelungească cu câteva luni măsura, până la 31 decembrie 2022, după o „analiză globală de impact actual a Covid-19 asupra fotbalului”.

În altă ordine de idei, Infantino a indicat luni că evaluarea detecţiei semiautomate a ofsaidului, pe care FIFA intenţionează să o folosească în timpul Cupei Mondiale din Qatar (21 noiembrie – 18 decembrie), ‘continuă’ şi că ‘până acum este foarte satisfăcătoare’. FIFA vrea să ia cât mai repede o decizie pentru CM 2022.

Tehnologia specială privind ofsaidul a fost testată la Cupa Ţărilor Arabe şi la Cupa Mondială a Cluburilor din februarie folosind mai multe camere video speciale care determină cu exactitate poziţia jucătorilor pe teren. Apoi, imaginea este analizată de un arbitru VAR care poate lua o decizie mult mai profund cântărită pe care o comunică ulterior „centralului” partidei.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite