Decizie CCR: Titlul de doctor poate fi retras doar dacă „nu a intrat în circuitul civil și nu a produs efecte juridice”. Reacția USR și a jurnalistei Emilia Șercan: „Amnistia plagiatorilor”

Curtea Constituțională a României decizie
Curtea Constituțională a României decizie
8 iunie 2022, 16:28

Astfel, Curtea Constituţională a României (CCR) a stabilit că articolul din lege referitor la retragerea titlului de doctor este constituţional doar dacă se referă la cel care „nu a intrat în circuitul civil şi nu a produs efecte juridice”.

Potrivit unui comunicat al CCR transmis Agerpres, judecătorii constituţionali au admis excepţia de neconstituţionalitate şi a constatat că dispoziţiile art.170 alin.(1) lit.b) din Legea educaţiei naţionale 1/2011 sunt constituţionale „în măsura în care se referă la retragerea titlului de doctor care nu a intrat în circuitul civil şi nu a produs efecte juridice”.

Art. 170, alin. 1 spune că: „În cazul nerespectării standardelor de calitate sau de etică profesională, Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului, pe baza unor rapoarte externe de evaluare, întocmite, după caz, de CNATDCU, de CNCS, de Consiliul de etică şi management universitar sau de Consiliul Naţional de Etică a Cercetării Ştiinţifice, Dezvoltării Tehnologice şi Inovării, poate lua următoarele măsuri, alternativ sau simultan: a) retragerea calităţii de conducător de doctorat; b) retragerea titlului de doctor; c) retragerea acreditării şcolii doctorale, ceea ce implică retragerea dreptului şcolii doctorale de a organiza concurs de admitere pentru selectarea de noi studenţi-doctoranzi”.

Reacția lui Stelian Ion, fost ministru al Justiției

CCR a decis, la comanda politică, aministia plagiatorilor, susține Stelian Ion. Fostul ministru mai scrie pe Facebook că ”premierul Ciucă poate sta liniștit”:

”Plagiatorii rămân cu titlul de doctor chiar dacă a fost obținut prin furt intelectual. Premierul Ciucă, de exemplu, poate sta liniștit acum.
CCR a decis astăzi, cu majoritate de voturi, că titlul de doctor poate fi retras doar dacă „nu a intrat în circuitul civil și nu a produs efecte juridice”.
E ca și cum, dacă ai furat o mașină și ai apucat să te plimbi cu ea, o poți păstra. Nu mai contează că ai furat mașina.
Este odios ce se întâmplă la CCR. Legea actuală prevedea posibilitatea retragerii titlului de doctor ca măsură în cazul nerespectării standardelor de calitate sau de etică profesională. Anulând această posibilitate, CCR contribuie la perpetuarea imposturii academice.
Este, până la urmă, tot o formă de amnistie pentru furtul intelectual, decisă la comandă politică de o majoritate toxică de la CCR.

Reacție la decizia CCR de astăzi privind plagiatul Stelian Ion: CCR a decis, la comanda politică, aministia plagiatorilor. Premierul Ciucă poate sta liniștit  Plagiatorii rămân cu titlul de doctor chiar dacă a fost obținut prin furt intelectual. Premierul Ciucă, de exemplu, poate sta liniștit acum.CCR a decis astăzi, cu majoritate de voturi, că titlul de doctor poate fi retras doar dacă „nu a intrat în circuitul civil și nu a produs efecte juridice”.E ca și cum, dacă ai furat o mașină și ai apucat să te plimbi cu ea, o poți păstra. Nu mai contează că ai furat mașina.Este odios ce se întâmplă la CCR. Legea actuală prevedea posibilitatea retragerii titlului de doctor ca măsură în cazul nerespectării standardelor de calitate sau de etică profesională. Anulând această posibilitate, CCR contribuie la perpetuarea imposturii academice. Este, până la urmă, tot o formă de amnistie pentru furtul intelectual, decisă la comandă politică de o majoritate toxică de la CCR”, notează fostul ministru al Justiției.

Emilia Șercan: S-a terminat cu integritatea academică în țara asta

”Curtea Constituțională a României (CCR) tocmai a amnistiat în masă toți plagiatorii din România cărora de acum înainte nu li se va mai putea retrage titlul de doctor pentru plagiat”, susține jurnalista Emilia Șercan, într-o postare pe Facebook.

”CCR a admis o excepție de neconstituționalitate invocată de fosta judecătoare de la Înalta Curte de Casație și Justiție Corina Michaela Jîjîie, care a atacat articolul 170, alin. 1, lit. b din Legea Educației, care zice așa:

„(1) În cazul nerespectării standardelor de calitate sau de etică profesională, Ministerul Educației și Cercetării, pe baza unor rapoarte externe de evaluare, întocmite, după caz, de CNATDCU, de CNCS, de Consiliul de etică și management universitar sau de Consiliul Național de Etică a Cercetării Științifice, Dezvoltării Tehnologice și Inovării, poate lua următoarele măsuri, alternativ sau simultan:

b) retragerea titlului de doctor”.

Ce a decis azi CCR, într-un comunicat de presă:

“A admis excepția de neconstituționalitate și a constatat că dispozițiile art. 170 alin. (1) lit. b) din Legea educației naționale nr. 1/2011 sunt constituționale în măsura în care se referă la retragerea titlului de doctor care nu a intrat în circuitul civil și nu a produs efecte juridice”.

Și acum să vă traduc decizia: un titlu de doctor obținut în baza unei teze de doctorat plagiate va putea fi retras doar înainte ca ministrul Educației să semneze ordinul de ministru prin care atribuie titlul de doctor. Ce s-a plagiat până acum, rămâne bun plagiat. Va deveni bun național, va putea intra în patrimoniul cultural al țărișoarei!

Totuși, această decizie, care încă nu este motivată, este una lipsită nu numai de logică, dar și de fundament juridic. Să explic de ce:

1. Titlul de doctor este emis doar de ministrul Educației. Comisia de susținere a unei teze de doctorat propune acordarea titlului, iar CNATDCU validează sau invalidează decizia comisiei de susținere, adică propunerea.

2. CCR spune în comunicatul de presă așa: „dispozițiile art.170 alin. (1) lit. b) din Legea educației naționale nr.1/2011 sunt constituționale în măsura în care se referă la retragerea titlului de doctor care nu a intrat în circuitul civil și nu a produs efecte juridice”. Un titlul de doctor NU există decât în momentul în care este semnat ordinul de atribuire a titlului de către ministru, deci anterior ce să intre în circuitul civil și ce efecte juridice ar putea produce?

3. Cum va justifica din punct de vedere juridic această decizie CCR, care a fost dată deși e ilogică și lipsită de fundament juridic, doar ca să scape hoardele de impostori din politică, justiție, servicii, administrație etc.?

În fine, concluzia e simplă: pohta ce-a pohtit fostul triplu academician, rămas doar dublu academician Sorin Cîmpeanu s-a materializat cu mâna CCR. De acum înainte nu se vor mai putea retrage titluri de doctor pentru plagiat de niciun organism științific, nici măcar de universitatea care l-a acordat.

Singura varianta în care se va putea spune că o teză e plagiată va fi prin anchete de presă – acest drept nu ni-l veți putea lua, domnilor protectori de impostori și plagiatori! Doar că anchetele de presă nu vor mai avea niciun efect juridic de acum înainte. Nimeni nu va mai plăti nici măcar cu titlul de doctor impostură în țara asta.

Educația a fost făcută praf taman în mandatul tătucului „României educate”, la fel cum a fost făcută praf justiția, iar acum și democrația însăși prin ororile gândite în laboratoarele securiștilor, ăia de au umplut țara până la refuz cu plagiate și impostori.

Noapte bună, România!”, este postarea Emiliei Șercan, pe pagina sa de Facebook.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite