Decizie CCR: Există conflict între Președinție și Parlament – desemnarea lui Orban este neconstituțională. K. Iohannis va fi obligat să nominalizeze un premier care va putea strânge o majoritate

24 februarie 2020, 15:10

CITIȚI AICI COMUNICATUL CCR!

Prin urmare, președintele Klaus Iohannis va proceda la desemnarea unei alte persoane pentru funcția de prim-ministru, au adăugat sursele citate.

Desemnarea de către președintele Klaus Iohannis a lui Ludovic Orban în funcția de premier, pentru a doua oară, este neloială, a spus, luni, deputatul Florin Iordache, la Curtea Constituțională.

„Am sesizat Curtea cu această desemnare a domnului Orban pe care o considerăm neloială din partea Președintelui. Consultările nu trebuie să fie formale, atâta vreme cât scopul lor este acela de a forma un Guvern…. Noi considerăm că această declarație privind resuscitatea încrederii în parlament este total greșită. Trebuie să aibă o atitudine care să ducă la formarea unui guvern, nu la o dizolvare”, a mai declarat Iordache.

În replică, consilierul prezidențial Mihaela Ciochină a reamintit că opțiunea alegerilor anticipate și dizolvării Parlamentului a fost adusă în discuție mai întâi de partide și societatea civilă.

„În calitatea sa de mediator, președintele României nu putea ignora această preocupare”, a explicat Mihaela Ciochină.

După ce Guvernul Orban a fost demis prin moțiune de cenzură, președintele Klaus Iohannis a decis să-l desemneze, din nou, pe Ludovic Orban pentru Palatul Victoria.

De pe 17 până pe 19 februarie, miniștrii Cabinetului Orban au fost audiați în comisiile reunite ale Parlamentului, iar votul de învestire va fi dat luni, 24 februarie, într-un plen reunit care va începe la ora 16.00.

Din cei 16 membri ai Executivului, doar patru au primit aviz pozitiv în forurile legislative de specialitate și anume Nicolae Ciucă – Apărare, Bogdan Aurescu – Externe, Virgil Popescu – Economie și Adrian Oros – Fonduri Europene.

Plenul reunit al Camerei Deputaților și Senatului avea programată, luni, o ședință pentru învestirea Guvernului Orban 2, de la ora 16.00, însă aceasta  fost amânată din lipsă de cvorum.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite