Decizia Suediei şi a Finlandei de a accepta cererile Turciei de anulare a sprijinului acordat kurzilor din Siria a deranjat comunitatea kurdă din cele două ţări nordice

30 iunie 2022, 20:26

Înțelegerea în urma căreia Turcia și-a dat acordul pentru aderarea la NATO a Suediei și Finlandei a fost un adevărat cutremur pentru comunitatea kurdă.

Congresul Național din Kurdistan a anunțat că Suedia i-a trădat pe kurzii din întreaga lume. Singurul deputat de origine kurdă din Parlamentul de la Stockholm a amenințat că va cere un vot de neîncredere pentru ministrul suedez de Externe.

Ea a spus că ziua în care s-a parafat înțelegerea cu Turcia este una neagră pentru politica externă a Suediei și a acuzat toate țările NATO, dar și pe secretarul general al Alianței că au păcălit gherilele kurde care au luptat contra teroriștilor din gruparea Stat Islamic.

Amineh Kakabaveh:Aceasta este o trădare din partea guvernului suedez, a ţărilor membre NATO şi a secretarului general Jens Stoltenberg, care au înşelat întregul grup care a eliberat lumea de ISIS„.

Turcia a acuzat în repetate rânduri că Suedia şi Finlanda ocrotesc mişcările kurde, pe care Ankara le consideră teroriste.

Potrivit presei internaționale, Turcia este îngrijorată că o cedare în fața celor două state nordice ar fi încurajat separatismul kurd din sud-estul țării.

Turcia duce un război de peste 40 de ani cu grupările separatiste constituite în jurul Partidului Muncitorilor din Kurdistan, soldat cu zeci de mii de victime. Guvernul de la Ankara consideră acest partid fiind unul terorist, iar mulți lideri ai săi au găsit refugiu în Europa. De asemenea, ofensiva Turciei împotriva kurzilor s-a extins și peste granițele sale, în Siria.

Pe fondul acestor dispute, premierul Suediei a încercat să tempereze spiritele și a spus că niciun kurd nu trebuie să se teamă de extrădare, dacă nu este implicat în acțiuni teroriste.

Șeful guvernului a subliniat că niciun cetățean suedez de origine kurdă nu va fi extrădat.

Suedia şi Finlanda trebuie să-şi îndeplinească promisiunile pe care le-au făcut Turciei în cadrul acordului ce prevede ridicarea veto-ului Ankarei cu privire la aderarea celor două ţări la NATO, inclusiv un angajament din partea Stockholm-ului de a extrăda 73 de „terorişti”, a declarat, joi, preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan.

În cadrul unei conferinţe de presă la Madrid, la sfârşitul summitului NATO, şeful statului turc a declarat că, în opinia sa, semnarea acordului trilateral reprezintă o recunoaştere a sensibilităţilor Ankarei în privinţa terorismului şi „o victorie diplomatică” pentru Turcia.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă