Decizia Curții Constituționale privind revocarea șefei DNA a fost publicată în Monitorul Oficial. Documentul are peste 130 de pagini. Una dintre concluziile magistraților este că președintele Klaus Iohannis și-a arogat atribuții pe care nu le are. Despre ce va face șeful statului în acest moment ne vorbește Marius Vulpe.
Până în acest moment nu avem o reacție oficială din partea Președinției, însă înainte de publicarea acestei motivări a Curții, președintele Klaus Iohannis a anunțat că va lua în calcul o decizie după o analiză atentă a textului acestei motivări, a transmis Marius Vulpe, pentru emisiunea Perfect Imperfect. A exclus, însă, președintele statului varianta organizării unui referendum, în baza unei decizii a CCR, spunând că, de 10 ani, problema independenței justiției și a independenței procurorilor este o situație care nu necesită o consultare a populației. În schimb, șeful statului a alimentat speculațiile politice anunțând că va lua o decizie ținând cont de nevoia de întărire a statului de drept și de principiul întăririi independenței procurorilor. În opinia șefului statului, ministrul Justiției, care are atribuții de autoritate asupra procurorilor, trebuie să o folosească nu în sensul subordonării acestei categorii profesionale, ci în sensul protejării activității procurorilor.
Președintele României urmează să emită decretul de revocare din funcţie a procurorului-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, doamna Laura Codruţa Kövesi" se spune în motivarea deciziei CCR.
CONTEXT
Curtea Constituţională a decis pe 30 mai că președintele României urmează să emită decretul de revocare din funcție a Laurei Codruța Kovesi, procurorul-șef al DNA, după ce a stabilit căpreşedintele a declanşat un conflict între puteri când a refuzat să o demită pe Codruţa Kovesi.
Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a declarat, miercuri seară, că se aşteaptă ca preşedintele Klaus Iohannis să respecte decizia CCR referitoare la revocarea şefei DNA, Laura Codruţa Kovesi.
În februarie, ministrul justiției, Tudorel Toader, i-a solicitat presedintelui Iohannis revocarea Laurei Kovesi și a adus o listă cu 20 de argumente. Ministrul îi reproșa procurorului șef al DNA, printre altele, încălcarea competențelor în raport cu alte instituții și implicarea în anchetele altor procurori.
Secția de procurori a Consiliul Superior al Magistraturii a respins în unanimitate solicitarea ministrului Justiției de revocare a procurorului șef al DNA, argumentând că este lipsită de temeinicie.
Președintele Klaus Iohannis a refuzat să aprobe cererea de revocare, argumentând că motivele invocate de Toader nu l-au convins. După acest refuz, CCR a fost sesizată de Guvern cu cererea de soluționare a conflictului juridic de natură constituțională între ministrul Justiției și președintele României.
Pe 5 iunie, judecătorii Curţii Constituţionale au sesizat Comisia de la Veneția şi Consiliul Europei. Ei acuză atacuri virulente declanșate împotriva Curții din partea unor reprezentanți ai unor autorități publice, precum și ai unor partide parlamentare.